Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

X-Games jsou pro nás nejvíc, říká freestyle motokrosař Podmol

Nejúspěšnější freestyle motokrosař na X-Games, olympiádě extrémních sportů, je Čech. Libor Podmol na této zejména v zámoří hodně sledované akci, která je považována za epicentrum extrémních sportů, získal o víkendu už osmou medaili. "Že jsem nejúspěšnějším závodníkem v téhle disciplíně, mi řekla moderátorka po závodě," přiznal muž, který ve Spojených státech skončil druhý ve skoku do výšky, ale v následné soutěži o nejlepší trik se na stupně vítězů nevešel.

Libor Podmol
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Anthony Souffle

Český závodník, který má ve své nebezpečné disciplíně titul mistra světa i vítěze X-Games, startoval v Minneapolisu na sériové motorce, již si mírně upravil.

"Půjčili mi tam motorku z obchodu od Husquarny, model 2019, která se začne prodávat až za půl roku. Neměla ani laděné výfuky, protože ještě nejsou, měnili jsme pak jen převody a tlumiče, které jsem měl s sebou. Kdybych skočil z těch dvanácti metrů (do výšky skočil 12,5 metru) na zem na těch sériových, tak by se to asi rozpadlo," usmíval se Podmol.

Své zámořské úspěchy řadí čtyřiatřicetiletý motokrosař hodně vysoko. "Asi nejvýš. V zámoří mistrovství světa moc nesledujou, pro ně jsou hlavní X-Games," vysvětluje tamní pohled na svou disciplínu.

"Extrémní sporty vycházejí z X-Games, je to pro nás nejvíc," přiznal s tím, že i finanční ohodnocení je na extrémních hrách vyšší. "Je tam tak o nulu víc," prozradil jeden z osmi až deseti závodníků, které pořadatelé zvou na tuhle sledovanou akci. "Dřív se jezdily kvalifikace, teď je to pro pozvané. Dává to živě ESPN a není čas. Tu pozvánku si musíte vyjezdit," konstatoval Podmol.

Rozdíl mezi zámořím a zbytkem světa je patrný i v rozhodování rozhodčích, kteří v Americe sledují hlavně to, jak je skok nebezpečný. V soutěži triků Podmol předvedl zcela nový trik běžící surfař, kde se odráží vestoje na sedačce a ve vzduchu ji pak opustí a s motorkou nad hlavou za letu vzduchem naznačuje běh.

"V Evropě mají rozhodčí systém hodnocení víc propracovaný, dělá se to počítačově, hodnotí se třeba pět kategorií při skoku. V Americe jen celkový dojem," konstatoval s tím, že jeho trik byl unikátní. "Ale nebyl tak nebezpečný jako back flipy nebo salta dopředu. Kdybych se s motorkou otočil ještě dvakrát, tak bych to třeba vyhrál...," smál se Podmol. "Ale divákům na stadionu i u televize se to líbilo," dodal s tím, že chtěl předvést něco jiného, nového a to udělal.

Program má špičkový freestyle motokrosař nabitý. "Budu den doma a beru bráchu a letíme na čtrnáct dnů do Namibie, kde nás čekají nějaké exhibice," popisuje, co jej čeká v Africe. A hned po návratu zase proběhne další ročník jím pořádaného sportovně hudebního festivalu Rock and Ride v Benešově. "Tentokrát tam budou hrát revival kapely, budou free style motokrosové a endurové závody."

Plán zkusit Rallye Dakar zatím odkládá na neurčito. "Freestyle motokros mě pořád zaměstnává a baví, tak to odkládám. A taky to není nejlevnější záležitost a já ještě nenašel správného partnera, který by do toho chtěl jít se mnou, tak uvidíme," zakončil Podmol rozhovor s tím, že start v téhle extrémní rallye v plánu pořád má.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články