Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Peruánské duny budou na Dakaru hrozně zrádné, ví pilot Ouředníček

V roce 2009 dosáhl na sedmou příčku. Nyní bude Tomáš Ouředníček v kategorii osobních automobilů cílit na další úspěch na Rally Dakar. Do náročné soutěže vstoupí s navigátorem Davidem Křípalou v barvách německého týmu South Racing Central Europe s vozem Ford Ranger. 

Je nám líto, video expirovalo.
Svět motorů: Dakarský speciál o automobilech

Nejlepšího výsledku ze čtyř dosavadních startů na Dakaru dosáhl Ouředníček při své premiéře, kdy byl navigátorem Miroslava Zapletala. Jejich sedmé místo je historicky nejlepším českým výsledkem v kategorii automobilů.

"Očekávám, že se bude výsledková listina oddělovat hned na začátku. Ne v prologu, který je kousek od Limy. Ale hned další velký den se pojedou Peruánské duny. Ty jsem zažil a jsou hrozně zrádné," poznamenal Ouředníček.

Jihoamerické duny jsou podle jeho slov odlišné od afrických. "Jsou strašně nafoukané. Když vyjíždíte na dunu, tak nevíte, zda se za ní objeví nějaká malá dunka nebo trychtýř. Je to zrádné, v dunách někdy nezáleží na tom, jak jste dobrý pilot. Důležité je štěstí, že najedete dobrou stopu a nepromrháte spoustu času. Jedno zapadnutí v duně může znamenat deset až dvacet minut času. To už může být pro výsledek fatální," řekl Ouředníček.

Další záludnosti vidí brněnský pilot po dni volna v horách v Bolívii. "Tyto etapy se jedou ve velké nadmořské výšce. Připravujeme se na to už nyní. Každý máme doma alpský stan, který simuluje vysokohorské prostředí, a už dva týdny v něm spáváme. Mám nastavenou výšku 3700 metrů, navigátor Křípala zvolil čtyři tisíce metrů. A pokud navíc v Bolívii zaprší, tak bude obtížné projet řečiště. Osobně mám taky problém v horách na úzkých cestách," přiznal.

Ouředníček letošní Dakar vynechal a v roce 2016 skončil na 46. místě. "Tehdy jsem v Bolívii zažil nejhorší chvíle ve své závodnické kariéře. Když se venkovní teplota pohybuje přes padesát stupňů a ve dvoutisícové nadmořské výšce už auto nechce jet. Ale doufám, že všechna úskalí překonáme a úspěšně dorazíme 20. ledna do cíle v Córdobě," dodal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články