Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Lewis Hamilton a jeho červený tryskáč. Vyhnul se slavný pilot F1 placení daně?

Před týdnem získal v Mexiku svůj čtvrtý titul ve formuli 1. Stránky novin ale nyní Lewis Hamilton plní z jiného důvodu. Právě jméno britského pilota figuruje v dokumentech Paradise Papers, které ukazují, jak fungují daňové ráje. Hamilton se podle nich vyhnul placení daně za své soukromé letadlo "Bombardier".

Lewis Hamilton na palubě svého soukromého letounu
zdroj: lewishamilton.com

Rozloha ostrova Man činí pouhých 572 čtverečních kilometrů, počet obyvatel tohoto britského korunního území, kde se narodil mj. cyklista Mark Cavendish, sahá k 85 tisícům obyvatel. Nejsou to nijak závratná čísla. To následující už je zajímavější – a nevrtá hlavou pouze fanouškům aviatiky. Na ostrově Man je registrován téměř jeden tisíc soukromých letadel, čímž se relativně nevýznamné území řadí za Německo na druhé místo v Evropě.

Anomálie? Snad, jak ale ukazuje před několika dny zveřejněná kauza Paradise Papers, dokumentující fungování daňových rájů a praktik, kterými se někteří z nejbohatších lidí světa vyhýbají placení daní, jde spíše o promyšlenou strategii. Díky nastrčeným firmám registrovaným na ostrově Man se dá podle zveřejněných dokumentů vyhnout zaplacení daně, kterou by jinak vlastníci soukromých letadel museli při importu uhradit.

Jedním ze jmen figurujících v Paradise Papers je čtyřnásobný šampion formule 1 a jeden z nejpopulárnějších sportovců světa Lewis Hamilton. Britský pilot se díky nastrčeným společnostem vyhnul placení daně ve výši 3,3 milionu liber (96 milionů korun). Jak toho dosáhl? Svůj zářivě červený letoun "Bombardier" importoval z Kanady nejprve přes ostrov Man, kde dostal od úřadů potřebný formulář potvrzující srovnání daně.

Podmínkou udělení takového formuláře je pronajímání letadla (charterové lety). Údaje z Paradise Papers ale ukazují, že Hamilton si prostřednictvím jím samým založené společnosti de facto pronajímal letoun sám sobě. To mu umožnilo vyhnout se placení daně – a nevadilo, že Hamiltonův "Bombardier" se na ostrově Man už nikdy neobjevil, přestože tam zůstává registrován jako charterový letoun.

Lewis Hamilton
zdroj: Reuters autor: Henry Romero

Podle informací zveřejněných mj. deníkem The Guardian strávil v roce 2013 na ostrově Man necelou hodinu a pokračoval do Stuttgartu, kde ho čekal sraz s týmem Mercedes. Hamilton sám nyní v reakci uvedl, že na takovém chování nebylo nic nezákonného. Legenda motorsportu též dodala, že jeho obchodní aktivity (Hamiltonovo jmění se odhaduje na 3,8 miliardy korun) spravují odborníci, kterým důvěřuje.

Takovéto vyhýbání se placení daní může být skutečně v souladu se zákonem a neexistuje důkaz pro to, že by Hamilton vědomě vytvářel jakousi podvodnou síť. Podle právních expertů citovaných britským Guardianem ale celé nastíněné schéma působí jako umělý konstrukt vytvořený právě z toho důvodu, aby se Hamilton placení daní vyhnul, a jako takové je napadnutelné. Úřady na ostrově Man zřejmě také neučinily svým povinnostem zadost, když britskému pilotovi neměly povolení udělit.

Jak se bude situace dále vyvíjet, je zatím nejasné. Už nyní je zřejmé, že podobný postup využil Hamilton i u svého autobusu, který obývá při závodech. Ukazuje se také, že obdobně se chovají i další známé osobnosti – například bývalý promotér formule 1 Bernie Ecclestone má své letadlo rovněž registrované na ostrově Man, stejně tak jako britský miliardář Jim Mellon, který finančně podpořil tzv. brexit.

Zdroj
ČT sport, Guardian

Hlavní zprávy

Nejčtenější články