Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Udělal jsem mraky kotrmelců, vzpomíná Kornfeil na pád

Brno – Chtěl se v Brně vytáhnout, i když s motorkou, kterou má letos k dispozici zatím soupeře moc netrápil. Místo toho má Jakub Kornfeil za sebou hodně bláznivou kvalifikaci, v níž nakonec zajel až čtyřiadvacátý čas a v neděli odstartuje do závodu mistrovství světa z osmé řady.

Jakub Kornfeil před Finem Patrikem Pulkkinenem
zdroj: ČT4 autor: ČTK: Luboš Pavlíček

O lepší umístění přišel hned v prvním kole při pádu po kontaktu s Argentincem Gabrielem Rodrigem. "Prolétli jsme šikanu ve velkém stylu a já jsem se ho snažil držet, protože jsem měl v úmyslu první kolo napálit, jet co nejostřeji a prdnout tam hodně dobré kolo, abych pak měl pohodu do další části kvalifikace a mohl bych tak v závěru taktizovat. Bohužel se to ale nepovedlo," vzpomínal Kornfeil.  

"Bylo mezi námi maximálně půl metru. Koplo ho to a já to nechtěl zlomit do něj, tak jsem to poslal do jeho motorky a udělal jsem mraky kotrmelců. Pak mě ještě něco trefilo do zad," popsal karambol.  

Okamžitě se však snažil dostat motocykl do depa, aby jej mohli mechanici opravit. "Na to jsem myslel už při těch kotrmelcích, bolest šla stranou. Jak jsem zvedl motorku, viděl jsem všude hvězdičky, blikalo to. Říkal jsem si: Ty brďo, to je možná otřes mozku. Tlačil jsem ji přes širokou dráhu, tak jsem jen doufal, že se mi nezdá, že tam nikdo nejede," řekl závodník.

S pomocí jednoho z mechaniků dostal stroj do depa. "Celý předek byl pryč a ani to nedokázali opravit," přiznal. Přesto deset minut před koncem kvalifikace vyjel na trať znovu. "Ujel jsem ale jen deset metrů a otočil to. Dal jsem totiž řidítka doleva a kolo šlo doprava. Vrátil jsem se zpět a (mechanici) tvrdili, že na opravu potřebují hodinu. Tak jsem řekl, že mají minutu," popisoval situaci.  

Když ale následně vyjel na trať, zjistil, že nefunguje přední brzda. "Sjížděl jsem dolů na céčko a sáhl jsem na přední brzdu a ta nešla. Přitom jsem jel naplno. Doteď nechápu, jak jsem to dokázal ubrzdit, protože jsem si myslel, že vletím do kačírku v obrovské rychlosti a zase spadnu," řekl s čím se vracel opět do boxů. 

Mechanici motocykl rychle upravili a Kornfeil se vydal zpět na trať. "Musel jsem zajet jedno kolo, protože by mě nemuseli pustit do závodu. Nesplnil bych kvalifikační limit," řekl.  

Přiznal, že podobný shon ještě nezažil. "Nejbláznivější a nejhektičtější. Byla tu velká panika, všichni se snažili makat na sto procent, ale nechápu, že mi kluci v takových momentech zapomenou zkontrolovat přední brzdu. Nevím, jak se mohlo stát, že ji neodvzdušnili," kroutil hlavou Kornfeil. Mrzelo ho také, že Rodrigovi mechanici odvedli mnohem lepší práci, neboť Argentinec se také na trať vrátil až v závěru, ale kvalifikaci překvapivě vyhrál.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články