Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Räikkönen vyhrál kvalifikaci v Monaku, Hamilton nepostoupil do finále

Monte Carlo - Více než čtyřleté čekání na vítězství v závodě může ukončit Kimi Räikkönen. Finský pilot vyhrál kvalifikaci na Velkou cenu Monaka a poprvé od roku 2008 vyrazí do závodu formule 1 z pole position. Na úzké trati městského okruhu v Monte Carlu tak bude mít pilot Ferrari ideální výchozí pozici.

Kimi Räikkönen
zdroj: Reuters autor: Max Rossi

V napínavé bitvě o nejvýhodnější startovní pozici Räikkönen stanovil nový rekord okruhu časem 1:12,178 a o 43 tisícin porazil týmového kolegu a lídra mistrovství světa Sebastiana Vettela z Německa. O další dvě tisíciny zpět skončil jiný Fin Valtteri Bottas z Mercedesu.

"Je to nejlepší místo na roštu, ale zdaleka to nedává žádné záruky pro závod," konstatoval tradičně bez emocí Räikkönen. Traťový rekord sebral Vettelovi, nejrychlejšímu muži tréninků, od kterého se prvenství čekalo víc. A prahl po něm i čtyřnásobný mistr světa. "Zlost, že to nestačilo na pole position, je větší než radost z první řady. Chtěl jsem stát úplně vepředu," řekl Vettel.

Je nám líto, video expirovalo.
Kvalifikaci v Monaku vyhrál Räikkönen

Spolufavorizovaný Lewis Hamilton nepostoupil ani do finále kvalifikace. Britský jezdec si stěžoval na potíže s pneumatikami a na trati několikrát vyrovnával smyk. V závěru druhé vyřazovací fáze navíc nemohl dokončit nadějně rozjeté kolo kvůli nehodě Belgičana Stoffela Vandoornea z McLarenu a skončil za postupovou desítkou čtrnáctý.

"Měl jsem prostě problémy s autem. Jestli zítra získám bod, bude to skvělé. Těším se, až to tu zítra skončí," konstatoval Hamilton, jemuž hrozí, že ztratí kontakt s Vettelem. Nyní má na druhém místě o šest bodů méně.

Na startovním roštu bude stát na 13. místě po penalizaci pro Jensona Buttona z McLarenu. Brit, který se do F1 vrátil jako jednorázový záskok za Fernanda Alonsa, obsadil solidní deváté místo, ale mechanici dnes v jeho voze vyměnili několik dílů, což jej bude stát na startu patnáct pozic.

Stáj Ferrari má ideální podmínky k tomu, aby se v něm dočkala po 16 letech vítězství. Naposledy v rudém voze triumfoval legendární Michael Schumacher. Räikkönen si připsal 17. pole position v kariéře, ale první od Velké ceny Francie v červnu 2008. V Monaku už vyhrál závod v roce 2005 v barvách McLarenu, tehdy také z prvního místa na startu.

Výsledky kvalifikace na Velkou cenu Monaka formule 1:

1. Räikkönen (Fin./Ferrari) 1:12,178, 2. Vettel (Něm./Ferrari) -0,043, 3. Bottas (Fin./Mercedes) -0,045, 4. Verstappen (Niz./Red Bull) -0,318, 5. Ricciardo (Austr./Red Bull) -0,820, 6. Sainz (Šp./Toro Rosso) -0,984, 7. Pérez (Mex./Force India) -1,151, 8. Grosjean (Fr./Haas) -1,171, 9. Button (Brit./McLaren) -1,435, 10. Vandoorne (Belg./McLaren) bez času.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články