Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej na zemi

Ve stínu Dakaru za dalším úspěchem. Letos to bude obtížnější, říká Tomeček

Praha – Na přelomu roku se bude zrak většiny motoristických fanoušků upínat k jihoamerické Rallye Dakar. Avšak v té samé době startuje i jiná dálková soutěž, kde má Česko tradičně mezi kamiony ty nejvyšší ambice. Na trase původního Dakaru s cílem v Senegalu se pojede Africa Eco Race, na níž se za volantem tatry opět objeví trojnásobný vítěz Tomáš Tomeček.

Sport
zdroj: ČT4

Dříve pravidelně stával na začátku ledna na startu Rallye Dakar a zkusil, jaké je jet slavný závod jak v Africe, tak i Jižní Americe. Od roku 2011 se však Tomáš Tomeček objevuje na jiné dálkové soutěži, Africa Eco Race, a ani letos tomu nebude jinak.

Své volby však nemusí nikterak litovat. V závodě africkými savanami a pouštěmi sbírá jeden úspěch za druhým. Ze sedmi účastí byl hned šestkrát na stupních vítězů, což se mu podařilo i loni. Na startu osmého ročníku v Monaku tak bude stát jako obhájce stříbra.

"Na dobré umístění může pomýšlet jen ten, kdo dojede do cíle u Růžového jezera. My navíc chceme do cíle dojet s radostí. Radost je strašně důležitá. Už jezdím řadu let, život běží a ze závodění se někdy a u někoho vytrácí," prozradil Tomeček, jenž jako v dřívějších letech pojede s navigátorem Ladislavem Lálou.

Je nám líto, video expirovalo.
Tomeček před Africa Eco Race: Je to zkouška sama sebe

Na loňské druhé místo se Tomeček pořádně nadřel, jelikož se musel potýkat s celou řadou technických potíží, které si musí řešit sám. Navíc tradičně jezdí s tatrou, která je čistě mechanická a kromě navigace nemá žádnou elektroniku.

"Je to zkouška sama sebe. Nemít moc mechaniků, všechno vozit s sebou, sám si vše opravovat a pokud možno dorazit do cíle," řekl šestačtyřicetiletý jezdec, který se vytrvalostním soutěžím věnuje od roku 1995, kdy byl navigátorem Karla Lopraise na Rallye Dakar.

Nic se na jeho přístupu nezměnilo ani letos. Tomeček sice udělal na voze několik změn, zejména pak na podvozku, jeho stroj je však i nadále čistokrevná Tatra staromódního ražení. "Je to jako v dobách našeho mládí. S oblibou říkám, že je to stejné jako Škoda 105 nebo traktor Zetor. Jsme takové retro," usmíval se Tomeček, který je od mládí fanouškem kopřivnické automobilky.

Tomeček býval na startu mezi kamiony dlouho jediným Čechem, to se ale letos změní. Konkurovat mu bude Jaroslav Valtr, osmý muž loňské Rallye Dakar. "Dakar v Jižní Americe je více mediálně sledovaný, ale v Africe je daleko více offroadu a ten mám rád. Proto jsem se rozhodl pro Afriku. Chci dojet, udělat týmu radost a zajet nějaký seriózní výsledek," řekl Valtr.

"Jede další Tatra. Závod bude asi obtížnější a rychlejší. Ale uvidíme," zhodnotil Tomeček

Mezi automobily pak pojede Miroslav Zapletal se speciálem hummer, který už jel v Africe dvakrát, ale nikdy nedojel. "I proto bych tentokrát chtěl hlavně dojet do cíle. Zatím jsem pokaždé skončil v Mauretánii," prozradil.

Rallye Africa Eco Race, která se jede s podtitulem závod do Dakaru, slavnostně odstartuje 31. prosince, cíl je po dvanácti etapách 14. ledna u Růžového jezera v Dakaru. "Organizátoři opět slibují hodně písku, zajímavé a náročné tratě, vylepšenou logistiku a silnou konkurenci, takže se máme na co těšit," dodal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články