Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Hamilton nebo Massa? Už dnes rozhodne Velká cena Brazílie

Sao Paulo (Brazílie) - Kdo se stane novým mistrem světa formule 1? Hádanka, která dnes dospěje ke svému rozluštění. Velká cena Brazílie slibuje napínavý souboj. Podle odborníků má větší šanci na zisk titulu třiadvacetiletý pilot McLarenu Lewis Hamilton. Situaci na domácím okruhu by však mohl zdramatizovat Brazilec Felipe Massa z Ferrari, který ztrácí na britského závodníka sedm bodů.

 

Hamilton, jenž by se mohl stát nejmladším šampionem historie F1, věří, že napraví své loňské zaváhání ze Sao Paula, kde získal titul jeho tehdejší rival Kimi Räikkönen. Před ním měl Brit náskok sedmi bodů, stejně jako nyní před Massou. Kvůli technickým potížím však dojel až sedmý. V dnešním závodě mu stačí, když dojede nejhůře na pátém místě. "Vím, že mi k titulu mistra světa zbývá jediný krok, ale stejně tomu bylo i v loňské sezoně. Nenechám nic náhodě," řekl Hamilton.

VC Brazílie začíná v 18 hod. našeho času

"Mám za této situace o mnoho těžší úkol než Lewis, ale mým cílem je vyhrát před domácím publikem. Na to se teď soustředím více než kdy jindy. A jak jste viděli loni, stát se může všechno," připomíná Massa loňský zvrat. Tehdy skončil v Brazílii druhý za Räikkönenem, který se před něj dostal po zastávce v boxech, jinak by titul nezískal.

Většina jezdců přeje vítězství právě Massovi. Hamilton je totiž dráždí svým agresivním stylem jízdy. Brazilce už oficiálně podpořili Španěl Alonso či Němec Heidfeld.

Pořadatelé závodu navíc chystají podle serveru as.com perličku. Podle vývoje závodu pozvou v posledním sedmdesátém kole na závodní dráhu Hamiltonovy nebo Massovy rodiče, kteří pak lítý boj oficiálně ukončí.

Kvalifikaci vyhrál Massa

Ve dvou pátečních trénincích byl překvapivě lepší Massa a Alonso, naopak Hamilton obsadil nejdřív druhé, poté až deváté místo. Přitom se hned na začátku tréninku spustil déšť, což Britovi, narozdíl od jeho kokurentů, obyčejně vůbec nevadí. Sobotnímu tréninku vévodil Alonso následován Hamiltonem.

Včera se jela i kvalifikace, které určila pořadí jezdců na startovním roštu. Pro vítězství si potřetí za sebou dojel Felippe Massa. Následoval jej překvapivě italský závodník Jarno Trulli, třetí skončil Räikkönen a až na čtvrtém místě Hamilton.

Velká Británie měla naposledy svého šampiona před dvanácti lety, stal se jím Damon Hill. Naopak Massa by se mohl stát prvním brazilským mistrem světa po dlouhých sedmnácti letech. Titul si tehdy odnesl Ayrton Senna.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články