Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Markvart se i na náhradní motorce stal endurovým mistrem Evropy

Praha – Na třetí pokus se motocyklový jezdec Patrik Markvart stal mistrem Evropy v enduru ve třídě junior E1. Člen bronzové reprezentace na nedávné Šestidenní vyhrál v závěrečném dílu seriálu v nizozemském Harfsenu obě bodované etapy a bezpečně uhájil vedení v kategorii.

Patrik Markvart
zdroj: ČT4 autor: Honza Ján

Na stupně vítězů se prosadili i Jaromír Romančík, který skončil druhý ve třídě E2, a Ondřej Helmich třetí v E3. Romančík zároveň obsadil druhé místo v absolutním pořadí. "Kluci podali vynikající výkony a potvrdili, že výsledek našeho týmu na Šestidenní nebyl náhodný," uvedl manažer reprezentace a šéf českého endura Jiří Pošík.

Pro Markvarta to však bylo v Nizozemsku velké drama, hlavně před startem závodu. Neznámý zloděj totiž ukradl dodávku s třemi motocykly a jeden z nich patřil právě Markvartovi. Česká výprava však dokázala do Nizozemska přivézt náhradní stroje. "Byl to velký šok. Myslel jsem, že je to konec a titul je pryč," přiznal Markvart.

Ve dvě hodiny v noci z pátku na sobotu všem třem poškozeným českým reprezentantům přivezli nové motocykly a o dvě hodiny později začala jejich úprava. "Bylo to hrozné. Měl jsem skvěle připravenou motorku a najednou jsem se probudil a neměl jsem nic. V hlavě jsem to měl pořád. Přemýšlel jsem, kde motorka je," řekl.

Je nám líto, video expirovalo.
Markvart se vyrovnal i s krádeží motorky a slaví životní úspěch

Markvart nakonec odstartoval na stroji, na kterém o dva týdny dříve úspěšně bojoval na Šestidenní. "Výhoda byla, že jsem motorku znal, ale na druhou stranu jsem na ní jel šest dní na maximum. Přemýšlel jsem, zda ta technika vydrží, ale klaplo to," oddechl si dvaadvacetiletý motocyklista, který byl v ME loni celkově třetí a o rok dříve druhý.

Problém byl i v tom, že přišel také o veškeré oblečení. "Všechno jsem si musel vypůjčit. A například chrániče jsem měl o velikost menší. Musel jsem se s tím ale srovnat," řekl Markvart, který se v polovině října podílel na úspěchu seniorské reprezentace na Šestidenní. I díky němu Češi skončili ve Španělsku třetí a poprvé od roku 1994 se probojovali na stupně vítězů.

"Mám za sebou nejlepší sezonu, jaká mohla být. Z pohledu Šestidenní i výsledku v mistrovství Evropy. Připravoval jsem se na ni hodně dlouho, do zimní přípravy jsem dal všechno, protože jsem do ní šel s cílem dostat se na bednu. A když jsem viděl, že můžu bojovat o příčky nejvyšší, tak jsem do toho dal maximum," uvedl Markvart, který se bude snažit v příštím roce evropský titul obhájit.

Vedle toho si chce vyzkoušet i starty v seriálu mistrovství světa. "Chtěl bych ukázat, že ho můžu jezdit. Na Šestidenní jsem si porovnával časy s pravidelnými účastníky MS a kolem desítky jsem byl. Když zapršelo, tak jsem byl i kolem třetího. To je fantastické," řekl závodník z Liberce, jemuž k životní sezoně pomohlo i členství v Dukle Praha.

Jako jeden z mála endurových jezdců je profesionálem. "Snažím se dělat to samé, co fabričtí jezdci. Mám kamarády ve Francii, se kterými jsem v kontaktu," uvedl Markvart. Při tréninku se potkává se sdruženáři či bobisty. "Jsme jedna velká parta a všichni si snažíme pomoct," dodal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články