Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Epilog v Brně je velkou premiérou. Poprvé se v Česku jede na 24 hodin

Brno - Masarykův okruh v Brně se loučí s motoristickou sezonou velkolepou českou premiérou. Automobilový Epilog se poprvé pojede na 24 hodin. Závod, který je závěrečným sedmým dílem 24H Series, startuje v sobotu v pravé poledne. Ve startovní listině je 26 vozů a za jejich volanty se bude střídat i třináct českých jezdců. Mezi nimi budou Josef Král a Tomáš Enge.

Ferrari 488
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

"Střídají se jezdci, musí se dotankovávat, mění se pneumatiky, je to pro fanoušky obrovsky atraktivní," uvedl mluvčí Masarykova okruhu Jiří Smetana. Organizátoři se touží přiblížit nejslavnějšímu 24hodinovému závodu v Le Mans. "Na tribunách budou připraveny podle vzoru Le Mans ohně, kde se lidé mohou ohřát, mohou stanovat celou noc," dodal Smetana.

Brněnský Epilog se stal součástí 24H Series už loni, kdy se ale jel pouze na dvanáct hodin. Prvenství bude obhajovat tým Scuderia Praha s vozem Ferrari 488, který letos angažoval do mezinárodní posádky jako hlavní oporu českého jezdce Krále. Ten na Masarykově okruhu naposledy závodil před třemi roky ve formulové sérii AutoGP.

"Je to specifikace GT3. Výjimkou je turbo, což zatím u závodních aut moc nebylo. Celé je to z karbonu. Maximální rychlost není zase až tak vysoká, protože rovinky v Brně nejsou dlouhé. Jede se nějakých 270 km/h," přiblížil specifika svého vozu Král.

Je nám líto, video expirovalo.
Brno se loučí s motoristickou sezonou 24hodinovým závodem

Na rozdíl od běžných závodů, jde ve čtyřiadvacetihodinovce především o vytrvalost. "Jezdec si odjede hodinu, maximálně dvě. Pak si jde lehnout a většina spí. Když se vstává nad ránem, tak to pak už bolí," uvedl Král.

Enge je členem rakouské posádky True-Racing, která pojede se speciálem KTM X-BOW GT4. První Čech ve formuli 1 měl startovat i v loňské dvanáctihodinovce, po havárii jeho kolegy v pátečních trénincích ale tým musel účast v závodu kvůli zničenému podvozku vzdát.

Se stejným vozem KTM X-BOW GT4 pojede i ryze český tým RTR Projects, v jehož barvách se objeví Erik Janiš. Další čistě českou posádku postavil Válek Autosport, v němž se kromě Petra Válka budou za volantem střídat Dan Zelinský a Marek Fried. V průběžné klasifikaci po šesti závodech si vede nejlépe švýcarský tým Hofor Racing, který se v Brně představí s vozem Mercedes SS AMG GT3.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články