Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Ricciardo porazil v Sepangu rivaly, Hamilton si pro 50. triumf nedojel

Sepang (Malajsie) – Ani Nico Rosberg, ani Lewis Hamilton. Velká cena Malajsie patří jinému jezdci. Na okruhu v Sepangu byl nejrychlejší Daniel Ricciardo, druhý dojel Max Verstappen a třetí Rosberg. Hamilton si vybral velkou smůlu, když mu za bezpečného vedení shořel motor.

Daniel Ricciardo
zdroj: ČTK/PA autor: James Moy

Hamiltonův týmový kolega a lídr MS Nico Rosberg měl zase nezaviněnou kolizi po startu a musel se probíjet polem až z 16. místa. Nakonec ale dojel třetí i s desetisekundovou penalizací za nevybíravý předjížděcí manévr v souboji s Kimim Räikkönenem. Rosbergův náskok na Hamiltona tak vzrostl pět závodů před koncem na 23 bodů.

Hamilton přitom mířil bezpečně k sedmému vítězství v sezoně. Reakci na zelené světlo tentokrát na rozdíl od své poslední pole position v Itálii zvládl a pak se naplno projevila výhoda startu z prvního místa, protože za ním nastala tlačenice. V ní Vettel soupeřil s Verstappenem o třetí místo, ale při manévru v zatáčce levým předním kolem trefil pravé zadní kolo druhého Rosberga, který se roztočil.

"Tak přál bych si mít lepší den. V první zatáčce jsem si myslel, že je po všem. O to šťastnější jsem teď za tohle třetí místo a celou svoji aktuální situaci," řekl Rosberg, který se i přes přerušení série tří vítězných závodů přiblížil k zisku premiérového titulu mistra světa.

Problémy Nica Rosberga
zdroj: ČTK/AP autor: Eric To

Zatímco Rosberg klesl mimo bodované pozice, ale mohl pokračovat, pro obhájce prvenství a čtyřnásobného vítěze ze Sepangu Vettela závod kvůli ulomenému kolu skončil. "Plně jsem se soustředil na Maxe, oba jsme šli trošku pozdě na brzdy, ale ne moc. Nico si samozřejmě vepředu normálně zvolil stopu, to je jeho právo. Bohužel byl trochu dřív na brzdách než my vzadu, už tomu nešlo zabránit. Svým způsobem to byla řetězová reakce, Nico v tom byl nevinně," řekl Vettel.

"Sebastian tam vlétl jako torpédo," konstatoval Rosberg. "Trefil mě tvrdě. Hodně mi ten závod zkomplikoval, ale naštěstí auto vydrželo," dodal. To Verstappen si s čtyřnásobným mistrem světa nebral v první reakci do vysílačky žádné servítky. "Vettel je šílený. Najel do Rosberga jako idiot," prohlásil devatenáctiletý talent.

Rosberg od té doby úspěšně minimalizoval škody a dravou jízdou se prodíral vpřed. V souboji o aktuálně čtvrté místo s Räikkönenem si ale počínal nedovoleně, při předjížděcím manévru způsobil vzájemný kontakt a dostal desetisekundovou penalizaci. Ještě než komisaři vyřkli trest, začalo se kouřit z Hamiltonova vozu a nešťastný lídr závodu musel hořící monopost odstavit.

Lewis Hamilton:  "Nemůžu uvěřit, že ten motor nevydržel. Mercedes-Benz udělal na tuto sezonu 43 motorů a zrovna tenhle... Vůbec teď netuším, jestli moje auto vydrží příští závody, nemám z toho dobrý pocit."

Rosberg pak dokázal Räikkönena porazit o více než deset sekund a udržel se na třetím místě daleko za oběma red bully. Jeho piloti spolu před Hamiltonovým odstoupením sváděli ostrý souboj, ale nakonec s dvousekundovým náskokem zvítězil Ricciardo. Čtvrtý triumf v kariéře a první po více než dvou letech slavil i díky tomu, že absolvoval o jednu zastávku v boxech méně než Verstappen.

"Byl jsem po závodě totálně vyřízený, tohle je velmi, velmi náročný závod," řekl Ricciardo. Ale přesto zářil radostí a na stupních vítězů si na oslavu připil šampaňským z vlastní boty. A nabídnutým douškem z netradičního pohárku nepohrdli ani Verstappen s Rosbergem, který pak kuriózní zkušenost komentoval slovy: "Doufám, že (Ricciardo) už další závody nevyhraje."

Velká cena Malajsie, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Sepangu:

1. Ricciardo (Austr./Red Bull) 1:37:12,776 (prům. rychlost 191,584 km/h), 2. Verstappen (Niz./Red Bull) -2,443, 3. Rosberg (Něm./Mercedes) -25,516, 4. Räikkönen (Fin./Ferrari) -28,785, 5. Bottas (Fin./Williams) -1:01,582, 6. Pérez (Mex./Force India) -1:03,794, 7. Alonso (Šp./McLaren) -1:05,205, 8. Hülkenberg (Něm./Force India) -1:14,062, 9. Button (Brit./McLaren) -1:21,816, 10. Palmer (Brit./Renault) -1:35,466.

Průběžné pořadí (po 16 z 21 závodů): 1. Rosberg 288 b., 2. Hamilton (Brit./Mercedes) 265, 3. Ricciardo 204, 4. Räikkönen 160, 5. Vettel 153, 6. Verstappen 147, 7. Bottas 80, 8. Pérez 74, 9. Hülkenberg 50, 10. Alonso 42.

Pohár konstruktérů: 1. Mercedes 553, 2. Red Bull 359, 3. Ferrari 313, 4. Force India 124, 5. Williams 121, 6. McLaren 62, 7. Toro Rosso 47, 8. Haas 28, 9. Renault 8, 10. Manor 1.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články