Startuje motocyklová Velká cena Brna. Letos poprvé snad nebude ztrátová

Motocyklovou Grand Prix v Brně po dlouhé době neprovázejí problémy s ekonomikou. Letošní závod poprvé nepořádá brněnský Automotodrom, ale Spolek složený z města Brna, Jihomoravského kraje a Centrály cestovního ruchu. Aby nebyl podnik ztrátový, jako tomu bylo v dřívějších letech, musí si na místě koupit vstupenky ještě 15 tisíc lidí.

Závod, který léta pořádal Automotodrom, letos změnil pořadatele. Smlouvu se španělským promotérem na příštích pět let podepsali hejtman Jihomoravského kraje s primátorem města Brna v lednu.

Stovky fanoušků si koupily levnější vstupenky v předprodejích. Prodávají se i na místě. Čím víc fanoušků si ještě lístek koupí, tím lépe. Aby letos nebyl podnik ztrátový, je potřeba prodat ještě 15 tisíc vstupenek. „Já jsem teď nervózní do neděle, protože všechno závisí na tom, kolik diváků přijde,“ neskrývá nervozitu brněnský primátor Petr Vokřál (ANO).

Třetina fanoušků přijíždí z Rakouska a Německa

Branami Masarykova okruhu projde za všechny tři dny víc než dvě stě tisíc lidí. Každý třetí přijíždí ze sousedního Rakouska nebo Německa. Dovolená v Brně v kempu poblíž okruhu je pro ně často mnohaletou tradicí. Už po pětačtyřicáté sem dorazili i bratři Müllerovi ze Saska. „V osmdesátých letech jsme spávali v lese u starého okruhu ve stanu. Pak jsme si koupili karavan,“ říká Michael Müller. Bratři Müllerovi z Německa většinou jezdí do Brna na celý týden. I letos sem dorazili už v úterý a plánují odjet až v pondělí po závodu. Každý rok vyrábějí taky kroniku. Fotky, novinové články, prospekty. Přestože už důchodci, stále jsou nesmírně aktivní, letos v Brně pomohli zorganizovat pietní vzpomínku na Hanse Baltisbergera. Tehdejší úřadující mistr světa téměř na den přesně před 60 lety tragicky havaroval v lesnatém úseku starého okruhu.

S fanoušky v kempu natáčela redaktorka Martina Tlachová (zdroj: ČT24)
  • V sobotu budou probíhat poslední kola volného tréninku a po 14. hodině se diváci dočkají dvou kol kvalifikace jezdců Moto GP. Průběžně budou probíhat také tréninky a kvalifikace dalších dvou tříd – Moto 2 a 3.
  • V neděli dopoledne budou závodníci okruhem projíždět během dvacetiminutového zahřívacího tréninku a přesně ve 14 hodin začne hlavní závod.
  • Program Velké ceny Brna najdete zde.

Víc fanoušků, víc práce, víc peněz

Pro provozovatele kempů, hotelů a restaurací znamená Velká cena žně. Podle finančních analytiků motocykloví fanoušci přivezou víc peněz, než kolik pořádání Velké ceny stojí. Pivo za padesát korun. Kemp na jednu noc se stanem a motorkou za čtyři sta korun. Hotelový pokoj v centru Brna se počítá na tisíce.

Miloš Dočekal ve své restauraci v Troubsku připravuje na tento víkend speciální menu. A o čtyři stovky porcí víc než obvykle. „ Vaříme guláš, vepřo - knedlo, svíčkovou. Je to klasika, kterou mají rádi,“ říká provozovatel restaurace v Troubsku Miloš Dočekal. Jídelníček připravil hned ve třech jazykových mutacích. Kromě češtiny také anglicky a německy.

Na stejné jazykové vybavení vsází i taxikář Jiří Vavřík. „Já konkrétně se na Velkou cenu připravuju tím, že si zopakuju pár jako frází a slovíček v němčině a angličtině,“ říká Jiří Vavřík. Oproti běžnému víkendu najezdí taxikář o padesát procent jízd víc.
Pro Pavla Kubovice je tento víkend jediným v roce, kdy má ve svém autoservisu otevřeno. Vyplatí se mu to. „Nejčastější poruchy na motorkách jsou v zapalování, pneumatiky,“ popisuje automechanik.

Víc fanoušků, víc práce, víc peněz. Podle výpočtů analytiků je finanční přínos Velké ceny přes 200 milionů korun, tedy o něco málo víc než náklady, které budou letos podle Spolku pro GP asi 190 milionů. „Největší výherce je podle mě státní rozpočet jako takový,“ říká finanční analytik Tomáš Menčík. I proto by měl stát letos přispět na zalistovací poplatek 60 milionů korun.

Desítky policistů navíc i pyrotechnici

Vzhledem k situaci ve světě doprovází letošní Velkou cenu přísnější bezpečnostní opatření. Policie tak reaguje na případnou hrozbu teroristického útoku. Desítky tisíc lidí na tribunách totiž přesně splňují definici takzvaného měkkého cíle. Policie nasadila do služby víc mužů. Zvýšená bezpečnostní opatření připravil i organizátor. U vstupu například pracovníci kontrolují obsahy batohů. Novinkou je taky pyrotechnická skupina, která bude se speciálně vycvičenými psy každý den prohledávat vytipovaná místa na přítomnost výbušnin.

 Kromě toho policie chystá standardní opatření v dopravě. Problémy by mohlo způsobit částečné uzavření sjezdů. U exitu 182 Kývalka je uzavřený nájezd od Brna na Prahu, u exitu 178 Ostrovačice je uzavřený sjezd ve směru od Brna na Prahu. Příjezdové cesty k parkovištím a kempům proto budou vyznačené dopravním značením.

Dopravní podnik města Brna chystá v souvislosti s Velkou cenou posílené spoje. Z Mendlova náměstí do areálu bude zdarma jezdit od rána do večera linka 400 a další linka X bude jezdit ze Žebětína.

Pavel Šváb, mluvčí Policie ČR upřesňuje dopravní opatření v okolí Automotodromu (zdroj: ČT24)