Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Maďarská kvalifikace se protáhla, pole position vybojoval Rosberg

Budapešť – Téměř na dvě hodiny se kvůli silnému dešti a haváriím natáhla kvalifikace na Velkou cenu Maďarska formule 1. S těžkými podmínkami se nakonec nejlépe vypořádal Němec Nico Rosberg, jenž v neděli odstartuje z prvního místa. V první řadě mu bude dělat společnost jeho týmový kolega z Mercedesu Lewis Hamilton, jehož lídr mistrovství světa předstihl o 143 tisícin sekundy v dramatickém závěru v posledním měřeném kole.


Nico Rosberg během kvalifikace na Velkou cenu Maďarska
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Rosberg, jenž v pátek prodloužil s Mercedesem smlouvu do roku 2018, si v jedenácté Velké ceně sezony připsal čtvrtou pole position. Celkově zaznamenal 26. kvalifikační vítězství v kariéře a druhé na Hungaroringu, kde se v neděli pokusí poprvé v životě stanout na stupních vítězů. Dosud byl Rosberg v Maďarsku nejlépe čtvrtý.

Maratonská kvalifikace se rozhodovala v posledních sekundách. Trojnásobný mistr světa Hamilton absolvoval své závěrečné a zřejmě nejrychlejší kolo, v jeho průběhu ale musel zpomalit při žlutých vlajkách kvůli roztočenému mclarenu Fernanda Alonsa. Španěl však dokázal vůz odklidit z trati dřív, než místem následně projížděl Rosberg, jenž tak dosáhl na vítězství.

"V posledním kole jsem měl dobrý pocit. To s Fernandem bylo nešťastné, ale takové věci se prostě stávají. Nejsem nějak přehnaně zklamaný, protože je před námi ještě dlouhý závod," uvedl Hamilton, který bude v neděli útočit na rekordní pátý triumf na Hungaroringu.

Po skončení kvalifikace se objevily pochybnosti o Rosbergově vítězství, neboť podle záběrů z vozu i Němec projížděl inkriminovaným úsekem pod žlutými vlajkami. "Ale mnohem pomaleji než v předchozím kole, takže jsem si jistý, že to bude v pohodě," uvedl Rosberg, jenž vede pořadí MS před Hamiltonem o jediný bod.

Rosbergovým průjezdem se následně zabývali závodní komisaři a zhruba tři hodiny po skončení kvalifikace oznámili, že její výsledky ponechávají v platnosti. Na základě prozkoumání dat z Němcova vozu rozhodli, že pilot v místě Alonsovy nehody zpomalil dostatečně.

Za mercedesy se do druhé řady postaví vozy stáje Red Bull Australana Daniela Ricciarda a Nizozemce Maxe Verstappena.

Kvalifikace začala kvůli hustému dešti s dvacetiminutovým zpožděním a její první část byla ještě třikrát přerušena po nehodách Švéda Marcuse Ericssona, Brazilce Felipeho Massy a Indonézana Ria Haryanta, kteří z havárií vyvázli nezraněni.

Kvalifikace na Velkou cenu Maďarska, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Budapešti:

1. Rosberg (Něm./Mercedes) 1:19,965, 2. Hamilton (Brit./Mercedes) -0,143, 3. Ricciardo (Austr./Red Bull) -0,315, 4. Verstappen (Niz./Red Bull) -0,592, 5. Vettel (Něm./Ferrari) -0,909, 6. Sainz (Šp./Toro Rosso) -1,166, 7. Alonso (Šp./McLaren) -1,246, 8. Button (Brit./McLaren) -1,632, 9. Hülkenberg (Něm./Force India) -1,858, 10. Bottas (Fin./Williams) -2,217.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články