Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Loprais oslavil třicetileté výročí prvního startu návratem do Dakaru

Praha - Poprvé se na start dakarské rallye s kopřivnickou Tatrou postavil Karel Loprais 1. ledna 1986. Třicetileté výročí prvního závodu Tatry na Rallye Paříž – Alžír – Dakar oslavil Loprais se svým týmem. Legendární kamion se vydal v rámci expedice Sen o Dakaru do Afriky, odkud se posádka i s kamionem šťastně vrátila. Loprais si tak připomenul nejen svůj první start, ale i poslední africký Dakar z roku 2007.

Karel Loprais
zdroj: ČT4 autor: ČTK/Kamaryt Michal

Už při svém prvním startu na Dakaru nebyl Loprais daleko od umístění na stupních vítězů. Naneštěstí však téměř v samotném závěru závodu zapadl s Tatrou do bahna, ze kterého nebylo možné kamion vyprostit. 

Při své druhé účasti na Dakaru už Karel Loprais vybojoval stříbro a o rok později v roce 1988 poprvé na Rallye Dakar zvítězil. První příčku dokázal Loprais v následujích letech zopakovat ještě pětkrát. Ze svých devatenácti startů dosáhl Karel Loprais na stupně vítězů celkem jedenáctkrát. 

V rámci oslav třicetiletého výročí se Loprais společně s týmem vydal na klasickou trasu z Paříže do Dakaru. "Je to návrat po stopách dakarských soutěží, které v Africe začínaly a také skončily v roce 2007. Tak jsem se dostal na místa, kde jsem v tom roce 2007 naposledy byl," řekl Karel Loprais.

Karel Loprais řídil část výroční trasy. Většinu času ale seděl za volantem majitel historického kamionu Karel Horka, který se na trase v Africe setkal i s drobnými problémy. "Těžší to bylo, když přišly poušť a písek, v tom jsem nikdy nejel, takže jsem se teprve učil. Tak jsem samozřejmě párkrát zapadl. Museli jsme podhustit kola a pak se to auto chová opravdu úplně jinak," vysvětlil Horka.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články