Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Zlatá přilba láká na pět minulých vítězů a čtyři jezdce Grand Prix

Praha – Už příští víkend Pardubice znovu ožijí závody na ploché dráze. Slavná historie Zlaté přilby letos napíše už svůj 67. ročník. Nebudou na ní chybět čeští elitní jezdci i závodníci světové elity. Ve startovní listině plochodrážní Zlaté přilby jsou čtyři jezdci seriálu Grand Prix a celkem pět držitelů cenné trofeje.

Zlatá přilba
zdroj: ČTK autor: Taneček David

Organizátoři chtěli mít na startu 67. ročníku víc kvalitních závodníků, ale ve stejném termínu se pojede play-off polské ligy. "S tím nic neuděláme, bohužel, ale někteří jezdci Grand Prix jsou volní, takže si myslím, že závod bude i tak kvalitní," řekl manažer Evžen Erban. "I ti ostatní vytvoří takovou konkurenci, že se mají diváci na co těšit," prohlásil ve Sportovních zprávách Erban.

Na startu by mělo být pět vítězů z minulosti - Brit Scott Nicholls (2005), Švéd Andreas Jonsson (2007), Dán Hans Andersen (2008), Polák Grzegorz Walasek (2012) a jeho krajan Rune Holta (2009 a 2011), jehož účast ale ještě není úplně jistá. Taková koncentrace vítězů z minulých let je unikátní. "To tu v minulosti ještě nebylo," upozornil Erban.

Je nám líto, video expirovalo.
Šéf Zlaté přilby Erban: Diváci se mají na co těšit

Pořadatelé přilákali také čtyři stálé jezdce seriálu mistrovství světa - Jonssona, Dána Nielse Iversena, Brita Chrise Harrise a Slovince Mateje Žagara, který je z nich v průběžném hodnocení GP nejvýše, a to na čtvrtém místě.

Milík možná bude závodit v Polsku

Pro české závodníky je připraveno sedm míst, problém ale bude mít aktuálně nejlepší z nich Václav Milík, který má rovněž o víkendu povinnosti v polské lize v týmu Vratislavi. "Pokud postoupí do finále tamní ligy, rozhodně ho nebudeme nutit jet v Pardubicích," vysvětlil za organizátory Petr Moravec. "V tuhle chvíli je to padesát na padesát," doplnil.

Účast z českých závodníků potvrdili Zdeněk Holub, Aleš Dryml, Matěj Kůs, Martin Málek, Tomáš Suchánek, startovat by měl i Hynek Štichauer. "Nikdo další, kdo by měl odpovídající výkonnost a měl by volno, tu není," podotkl Erban.

Na vítězství by rád zaútočil už jednou druhý Aleš Dryml. "Jsem Pardubák. Tlak od diváků je pro mě ještě větší," uvedl. Ostřílený pětatřicetiletý jezdec zná pardubickou dráhu dokonale. "Vždycky hraje roli počasí, není to na betonu, dráha se může změnit ze dne na den. Zkušenosti za dvacet let mluví sami za sebe," dodal odhodlaně.

Program víkendu zahájí v pátek 18. září Zlatá stuha juniorů, v sobotu je připraveno finále mistrovství světa jezdců do 21 let. V neděli začnou první vylučovací jízdy Zlaté přilby ve 12:30, finále by se mělo jet ve 16:40. Přímý přenos nabídne ČT sport a náš web.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články