Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Hanika v brněnské kvalifikaci vybojoval sedmé místo, Kornfeil dvacáté

Brno – Plán splnil naplno. Karlu Hanikovi se povedla kvalifikace na Velkou cenu České republiky v Brně a do nedělního hlavního závodu odstartuje v kategorii Moto3 díky sedmému místu z třetí řady. Jakub Kornfeil byl dvacátý. V MotoGP byl Karel Abraham poslední a vyrazí z 25. pozice.

Karel Hanika
zdroj: ČTK autor: Šálek Václav

Kvalifikaci nejslabší kubatury ovládl Ital Niccolo Antonelli, který porazil o dvě tisíciny sekundy lídra průběžného pořadí seriálu Dannyho Kenta z Velké Británie.

V MotoGP získal pole position Španěl Jorge Lorenzo na yamaze, jenž vytvořil časem 1:54,989 nový rekord Masarykova okruhu. Kvalifikaci nejslabší kubatury Moto3 ovládl Ital Niccolo Antonelli, který porazil o dvě tisíciny sekundy lídra průběžného pořadí seriálu Dannyho Kenta z Velké Británie. V Moto2 dosáhl vedoucí muž MS Johann Zarco z Francie na páté kvalifikační vítězství v sezoně.

Hanika, nejlepší Čech v letošní sezoně mistrovství světa, tak na Masarykově okruhu splnil svůj cíl, s kterým do kvalifikace šel. S předstihem totiž za dobrý výsledek označil, pokud bude startovat z prvních pěti řad. V pátek se mu přitom moc nedařilo a nebyl spokojen s nastavením motocyklu KTM.

"Už v ranním tréninku jsme ale udělali velký pokrok. Přes noc jsme vyměnili prakticky celou motorku včetně šasi a motoru. A bylo to mnohem lepší, i když jsem nebyl tak vysoko (ve výsledcích). Jezdili jsme totiž na ojetých gumách," řekl Hanika.

Do kvalifikace nasadil nové pneumatiky a v posledním kole si zajistil sedmé místo. V popředí se ale držel od začátku kvalifikace. "Hned od začátku jsme zajížděli rychlá kola. Jsem spokojený s tím, že se nám to podařilo nastavit," oddechl si Hanika, jehož nakonec dělila jen tisícina sekundy od šestého Brada Bindera z JAR a posunu do druhé řady.

"Je to můj týmový kolega... Šesté i sedmé místo je dobré. Na brněnské trati není špatné vzít první zatáčku zleva," hledal s úsměvem výhody své pozice. Sedmým místem v kvalifikaci vyrovnal druhý nejlepší český výsledek v Brně od roku 2007, kdy byl Lukáš Pešek pátý.

Sport
zdroj: ČT4

Kornfeil byl s výsledkem nespokojen, Abraham bojuje se zraněním

Kornfeilovi se podobného výsledku dosáhnout nepodařilo. Stejně jako všichni ostatní i on oproti pátku zrychlil, do závodu však vyrazí až ze sedmé řady. "Čas je oproti pátku lepší, ale bohužel zrychlili všichni. Dvacáté místo není to, proč jsem tady, ale jak už jsem řekl, tak s časem jsem vcelku spokojený. Škoda jen, že nevyšlo jedno rychlé kolo. Vím, že by to mohlo jít," řekl Kornfeil, jenž doufá, že se mu závod vydaří lépe. "Máme dobrý rytmus, což by mělo být dobré. Důležité je, aby vyšel start a někdo přede mnou nespadl," přál si.

Jediný český jezdec v MotoGP Abraham, jenž se do šampionátu vrátil po červnové operaci nohy, zajel v kvalifikaci stejně jako v pátečních trénincích poslední čas. Pětadvacetiletý brněnský závodník, kterého zranění nohy stále výrazně limituje, byl o 758 tisícin pomalejší než předposlední Claudio Corti z Itálie. Do domácí Velké ceny tak vyrazí jako osamocený z deváté řady.

Karel Abraham se svojí přítelkyní
zdroj: ČT autor: David Soeldner

"Necítím se úplně nejlépe. Mrzí mě, že jsem nezopakoval čas z rána (z dopoledního tréninku), kdy jsem jel pod 1:59. V kvalifikaci už to nebylo nic moc. Noha hodně bolí a jet s tím nedělní závod bude ohromně těžké. Stav se trošku zhoršuje," řekl Abraham.

Přesto je odhodlaný vydržet celý závod, i když jej čeká náročných 22 kol. "Teď jsme zatím odjel maximálně čtyři pět kol, takže to bude hodně nepříjemné. Nevím, jak se budu cítit po deseti kolech," uvedl Abraham, který byl na domácí Velké ceně poslední v kvalifikaci i v roce 2011. "Je to nepříjemný pocit. Nikoho nebaví být poslední. Ale noha bolí. Dojet až do cíle by byl ohromný úspěch," dodal.

První řada bude patřit nejlepším třem mužům průběžného pořadí MS. Španěl Lorenzo za sebou v rekordu okruhu nechal o 74 tisícin krajana a úřadujícího světového šampiona Marca Márqueze na hondě. Třetí čas zajel lídr seriálu a Lorenzův italský kolega z týmu Yamaha Valentino Rossi.

Kvalifikace na Velkou cenu České republiky, závod mistrovství světa silničních motocyklů:

Moto3: 1. Antonelli (It./Honda) 2:07,667, 2. Kent (Brit./Honda) -0,002, 3. Navarro (Šp./Honda) -0,033, ...7. Hanika -0,449, 20. Kornfeil (oba ČR/KTM) -1,083.

Moto2: 1. Zarco (Fr./Kalex) 2:01,614, 2. Rabat -0,259, 3. Rins (oba Šp./Kalex) -0,287.

MotoGP: 1. Lorenzo (Šp./Yamaha) 1:54,989, 2. M. Márquez (Šp./Honda) -0,074, 3. Rossi (It./Yamaha) -0,364, ...25. Abraham (ČR/Honda) nepostoupil z první části kvalifikace.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články