Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Latvala se ubránil Ogierovi, Prokopovi premiéra s novým vozem vynesla 10. místo

Faro (Portugalsko) - První triumf v sezoně slaví na Portugalské rallye finský pilot Jarri-Matti Latvala. Jezdec Volkswagenu uhájil v poslední etapě těsný náskok před týmovým kolegou Sébastienem Ogierem. Triumf německé automobilky umocnil třetím místem Nor Andreas Mikkelsen. Martin Prokop obsadil při premiéře s novým modelem vozu Ford Fiesta desáté místo.

Jarri-Matti Latvala
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Latvala vyhrál v mistrovství světa potřinácté v kariéře. V této sezoně byl finský vicemistr světa druhý v úvodní Rallye Monte Carlo, ale v dalších třech soutěžích nebodoval, z toho dvě ani nedokončil. V Portugalsku se ujal vedení v čtvrté erzetě a ve zbývajících dvou etapách odolával útokům Ogiera. Toho od třetího triumfu v Portugalsku za sebou a pátého celkově dělilo osm sekund. V poslední etapě vyhrál Ogier dvě rychlostní zkoušky ze tří včetně speciálně bodované power stage a dál suverénně vede průběžné pořadí MS.

"Po těch třech posledních závodech už někteří lidé pochybovali, jestli se ještě někdy vrátím zpátky. Byla to jedna z nejsložitějších fází mojí kariéry. Tři závody bez bodu a teď vítězství..., to je jedinečný pocit," radoval se Latvala.

S volkswageny držel krok jen vítěz předchozí Argentinské rallye Kris Meeke v citroënu, ale v úvodu posledního dne jej Mikkelsen odsunul z medailové pozice. Brita pak ještě postihly technické potíže a nakonec s Norem prohrál o 20 sekund; stejný odstup měl i Mikkelsen od Ogiera.

Prokop i ve čtvrtém startu v sezoně bodoval, byť na všech předchozích podnicích dopadl lépe. Na konečné ztrátě přes sedm minut se podepsaly i dva víkendové defekty, s premiérou v novém voze byl ale relativně spokojený. "Jezdíme lépe a lépe. Je to obrovská úleva být v cíli. Auto jede dobře, ale já mám problém s rychlostí. Věřím, že před Sardinií budu mít více času na testování," řekl Prokop.

Portugalská rallye, podnik mistrovství světa v automobilových soutěžích - konečné pořadí:

1. Latvala, Anttila (Fin./Volkswagen Polo R) 3:30:35,3, 2. Ogier, Ingrassia (Fr./Volkswagen Polo R) -8,2, 3. Mikkelsen, Floene (Nor./Volkswagen Polo R) -28,6, 4. Meeke, Nagle (Brit./Citroën DS3) -48,7, 5. Tänak, Mölder (Est./Ford Fiesta RS) -1:56,8, 6. Östberg, Andersson (Nor., Švéd./Citroën DS3) -2:32,2, ...10. Prokop, Tománek (Ford Fiesta RS) -7:31,2.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články