Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Bylo to jako sen, uvedl po životním úspěchu motokárista Toman

Praha - Motokárový jezdec Libor Toman startuje teprve první sezonu v nejvyšší kategorii KF1 a už se postaral o největší úspěch českého kartingu v historii. V Itálii se o víkendu stal vicemistrem světa. Po návratu domů přiznal, že si připadal a stále ještě trochu připadá jako ve snu.

Motokára
zdroj: Wikipedia

"Celé finále bylo jako jeden sen. Na co jsem ten den sáhnul, to vyšlo. Povedlo se mi předjet i čtyřnásobného mistra světa Foreho a celkově to bylo něco nádherného," řekl Toman. Teprve sedmnáctiletý závodník nestačil pouze na favorizovaného Itala Marka Ardiga, jenž má ve sbírce několik zlatých medailí z evropských i světových šampionátů. 

Toman je od letošního roku továrním jezdcem Birelu, předního výrobce motokár, a má tak k dispozici nejlepší možnou techniku. Postupně si také zvyká na profesionální zázemí při závodech. V nejvyšší třídě KF1, ve které se může představit jen 51 motokáristů vlastnících takzvanou superlicenci, by bez něj ani nemohl startovat. 

"V KF1 startují jen velké týmy, které se na každý velký závod připravují měsíc," uvedl Toman. Víkend v La Conce byl pro jeho kariéru nesmírně důležitý, možná zásadní. "Přemýšlel jsem o tom a řekl bych, že mi tento závod dal více než předešlých osm let, co jezdím. Tým to nebere jako zábavu, ale práci," řekl klatovský jezdec, jenž svým úspěchem překonal nejlepší české motokárové výsledky, kterými byly zlaté medaile Milana Šimáka a Erika Janiše ve finále evropských šampionátů.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články