Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Do finále F1 v Abú Zabí odstartuje první Rosberg, Hamilton hned za ním

Abú Zabí – Do závěrečného závodu sezony Formule 1 v Abú Zabí odstartuje z pole position Nico Rosberg. Jasnou dominanci Mercedesu potvrdil druhým místem vedoucí muž šampionátu Lewis Hamilton, který na svého týmového kolegu, s nímž bude bojovat o celkový triumf, ztratil 0,386 sekundy. Brit má však stále vše ve svých rukách. Pokud by bylo v cíli nedělního závodu stejné pořadí, stane se mistrem světa on.

Pilot Mercedesu Nico Rosberg
zdroj: ČTK/PA/ autor: James Moy

"Je to jen malý krok. Jde o titul, ne o kvalifikaci," řekl Rosberg. Hamilton se tvářil spokojeně i s druhým místem. "Auto bylo fantastické. A jak řekl Nico, ten velký den přijde zítra," konstatoval světový šampion z roku 2008.

Rosberg vyhrál kvalifikaci potřetí za sebou a pojedenácté v sezoně. Hamilton letos získal pole position sedmkrát. Stáj Mercedes přenechala první místo na startu za celý rok jen v Rakousku Brazilci Felipemu Massovi z Williamsu. I jeho vůz přitom pohání motor z dílny Mercedesu, německý výrobce tak v kvalifikačních jízdách zažil v této sezoně absolutní triumf. To naposledy dokázal v roce 1969 Ford.

Rosberg půjde do dvojnásobně bodovaného závodu s mankem 17 bodů, pokud se nestane nic mimořádného, bude k zisku titulu muset spoléhat i na pomoc soupeřů. Podle výsledků kvalifikace může nejvíce věřit Williamsu, jehož piloti obsadí druhou řadu. Fin Valtteri Bottas ztratil na Hamiltona jen 159 tisícin, Massa dalších 94.

"Už dneska jsem doufal, že by se mezi nás mohl dostat jeden williams, ale může se to stát zítra. Lewis dnes ukázal trochu nervozitu, třeba se to přenese až do zítřka," řekl Rosberg a pochvaloval si, že kvalifikačním vítězstvím splnil úkol, který si před víkendem stanovil. "Lewis může jen ztratit, já mohu jen získat. Musím se pokusit ho co nejvíc znervóznit," uvedl Rosberg ještě před startem závodního víkendu.

Místa ve třetí řadě původně vybojovali jezdci Red Bullu Australan Daniel Ricciardo a sesazený šampion Sebastian Vettel z Německa, oba ale byli dodatečně diskvalifikováni a přesunuti na konec startovního pole. Podle komisařů závodu nevyhovovala pravidlům o aerodynamice přední přítlačná křídla na jejich vozech.

Kvalifikace na Velkou cenu Abú Zabí, závěrečný závod mistrovství světa vozů formule 1:

1. Rosberg (Něm./Mercedes) 1:40,480, 2. Hamilton (Brit./Mercedes) -0,386, 3. Bottas (Fin./Williams) -0,545, 4. Massa (Braz./Williams) -0,639, 5. Ricciardo (Austr./Red Bull) -0,787, 6. Vettel (Něm./Red Bull) -1,413, 7. Kvjat (Rus./Toro Rosso) -1,428, 8. Button (Brit./McLaren) -1,484, 9. Räikkönen (Fin./Ferrari) -1,756, 10. Alonso (Šp./Ferrari) -2,386.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články