Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Životní závod Šonky, na závěr sezony si doletěl pro třetí místo

Spielberg (Rakousko) – Když v závěrečném kole dostal penalizaci, vypadalo to, že na vytoužené stupně vítězů nedosáhne. Kvůli chybě soupeře si však Martin Šonka v Rakousku připsal životní úspěch a v závěrečném závodě Red Bull Air Race obsadil třetí místo.

Red Bull Air Race
zdroj: ISIFA/EPA/ autor: Predrag Vuckovic/Global Newsroom

Šonka celkově obsadil osmou příčku se ziskem 18 bodů. Na sedmého Matthiase Dolderera z Německa ztratil v konečném zúčtování tři body. Celkovým vítězem obnového seriálu se stal Nigel Lamb z Velké Británie, jenž byl v Rakousku druhý.

Že by bývalý armádní pilot mohl vylepšit svoje sezonní maximum, které bylo dvakrát šesté místo, naznačila již kvalifikace, v níž obsadil třetí místo. A český zástupce formu potvrdil i v první části hlavního závodu. Na obtížné trati nad Red Bull Ringem, kde se ještě v červnu proháněly formule 1, zaletěl čas 56,717 sekundy, nechal za sebou všechny soupeře včetně trojice bojující o titul, Paul Bonhomm, Nigela Lamb a Hannese Arch, a postoupil mezi nejlepších osm.

V druhém kole český pilot svůj skvělý výkon zopakovat nedokázal a pohoršil si o šest desetin, avšak jeho čas byl i tak třetím nejlepším, díky čemuž se dostal poprvé v sezoně mezi nejlepší čtyři. Dál naopak nepostoupil Bonhomme, který zůstal na prvním nepostupovém místě, a ztratil tak možnost ještě bojovat o celkový titul.

Do finále před našlapanými tribunami, na nichž bylo kolem 35 tisíc fanoušků včetně těch českých, vstupoval Šonka jako třetí. Na prvních dvou mezičasech to vypadalo, že český pilot bude prozatím nejrychlejším, ale v závěrečné části ztratil a kvůli špatnému průletu brány byl ještě penalizován dvěma sekundami.

Naštěstí pro Šonku však úplně poslední let nezvládl Arch, který nejenže rozhodl o úspěchu českého zástupce, ale také o tom, že se celkovým vítězem seriálu stal jeho konkurent Lamb. Vítězem závodu v Rakousku se stal Nikolas Ivanoff z Francie, jenž v úvodním kole prohrál právě se Šonkou a postoupil jako šťastný poražený.

Je nám líto, video expirovalo.
Letec Šonka v Rakousku vybojoval historické třetí místo
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články