Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Popatnácté v sezoně Mercedes. Kvalifikaci v Soči ovládl Hamilton

Soči (Rusko) – Dominance Mercedesu pokračuje. Jezdci německé stáje opanovali i premiérovou kvalifikaci Velké ceny Ruska a pole position získali v sezoně popatnácté z šestnácti možností. Nejrychlejší čas zaznamenal na nové trati vedoucí olympijským parkem Brit Lewis Hamilton, jenž o dvě desetiny sekund porazil týmového kolegu Nica Rosberga z Německa.

Lewis Hamilton z Mercedesu během kvalifikace VC Ruska
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Hoch Zwei

Hamilton vyhrál kvalifikaci letos už posedmé, pětkrát z pole position zvítězil. Má ideální výchozí pozici ke čtvrtému triumfu za sebou a k dalšímu navýšení náskoku v čele šampionátu. Před Rosbergem vede o 10 bodů, společně už mohou v Soči získat Pohár konstruktérů.

K životnímu kvalifikačnímu výsledku mířil v posledním měřeném kole Fin Valtteri Bottas ve Williamsu, na mezičasech byl nejrychlejší, ale o premiérovou pole position ho připravil smyk v poslední zatáčce ústící do cíle. Skončil třetí, ve druhé řadě s ním bude stát Brit Jenson Button v mclarenu.

"Lewis je celý víkend rychlejší. Tak to je a já to musím akceptovat. V závodě je přesto možné všechno," řekl Rosberg o týmovém kolegovi, který v Soči ovládl dva ze tří tréninků i všechny tři části kvalifikace.

"Možná jsem na začátku kola dal až příliš zabrat pneumatikám. V posledních zatáčkách to bylo stále těžší a neudržel jsem ideální stopu," zalitoval Bottas. Nakonec skončil třetí, ve druhé řadě s ním bude stát Brit Jenson Button v mclarenu.

Jako poslední se do méně než sekundového odstupu za suverénním Hamiltonem dostal domácí jezdec Daniil Kvjat z Tora Rosso. Původně šestý Kevin Magnussen z Dánska bude na startu stát až jako jedenáctý, protože dostal trest za výměnu převodovky na svém mclarenu. O místo před ním bude v neděli Němec Sebastian Vettel z Red Bullu, který ve finále kvalifikace chyběl, dokonce ani z první části souboje s časem překvapivě nepostoupil Bottasův týmový kolega Brazilec Felipe Massa.

Soutěžní víkend v Rusku nadále provázejí obavy o stav těžce zraněného francouzského pilota stáje Marussia Julese Bianchiho, který leží v nemocnici v Suzuce s poraněním mozku. Jezdci na jeho podporu absolvují jízdy v Soči s povzbudivými vzkazy a jeho startovním číslem 17 na vozech nebo helmách. Bianchiho tým Marussia reprezentuje jen Brit Max Chilton, který byl v kvalifikaci poslední.

Kvalifikace na Velkou cenu Ruska v Soči, závod mistrovství světa vozů formule 1:

1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:38,513, 2. Rosberg (Něm./Mercedes) -0,200, 3. Bottas (Fin./Williams) -0,407, 4. Button (Brit./McLaren) -0,608, 5. Kvjat (Rus./Toro Rosso) -0,764, 6. Magnussen (Dán./McLaren) -1,116, 7. Ricciardo (Austr./Red Bull) -1,112, 8. Alonso (Šp./Ferrari) -1,196, 9. Räikkönen (Fin./Ferrari) -1,258, 10. Vergne (Fr./Toro Rosso) -1,507.

Pozn.: Magnussen bude kvůli výměně převodovky přeřazen o pět míst dozadu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články