Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Plochodrážní GP na Markétě opět vyhrál Brit Woffinden

Praha - Plochodrážní Grand Prix České republiky vyhrál stejně jako loni Brit Tai Woffinden. Obhájce titulu mistra světa zvítězil na pražské Markétě ve finále před Američanem Gregem Hancockem a Slovincem Matejem Žagarem. Českému jezdci Václavu Milíkovi, jenž absolvoval celý závod díky "divoké kartě", zůstalo vysněné semifinále s pouhými dvěma získanými body hodně vzdáleno.

Všech pět jízd základního rozpisu sice dokázal suverénním způsobem opanovat Australan Darcy Ward, a měl tak možnost vybírat jako první pozici na startu, ale v dramatickém prvním semifinále se přes něho přehnal Žagar a poté také Pedersen, jenž břevnovskou dráhu velmi dobře zná z působení v barvách domácího extraligového týmu Olympu Praha.

Podobně vyrovnanou bitvu nabídlo i zápolení druhé semifinálové čtveřice, z níž doplnili finálové kvarteto Woffinden a ostřílený Hancock. Právě Woffinden měl pak možnost prvního výběru startovního místa pro finále a z druhé dráhy vyrazil zcela nezadržitelně za druhým vítězstvím v českém metropoli, když vítězně zaťal pěst nad hlavou už půl kola před cílem. Díky zisku 18 bodů se vyhoupl do čela celé série GP.

"Fantastický pocit, když jsem tady mohl opět vystoupit na ten nejvyšší stupínek. Nemohl jsem tomu uvěřit, ale je za tím spousta tvrdé práce před sezonou a ta se nyní vyplácí," pochvaloval si na tiskové konferenci Woffinden. Druhým vítězstvím v Praze za sebou napodobil Američana Billyho Hamilla (2000 a 2001) a právě Pedersena (2007 a 2008). Australan Jason Crump v letech 2002 až 2004 zaznamenal dokonce vítězný hattrick. Po dvou posledních povedených závodech tak může opět směle pomýšlet na úspěšnou obhajobu mistrovského titulu.

"K obhajobě vede pořád hodně dlouhá cesta, bodové rozdíly mezi jezdci jsou velmi malé a je třeba pořád makat a dělat věci stejně naplno jako dosud," dodal třiadvacetiletý jezdec Wolverhamptonu, jehož od celkově šestého Krzysztofa Kasprzaka z Polska dělí pouhé čtyři body. Nestárnoucí Hancock má na druhé příčce stejně bodů jako Woffinden. "Odjel jsem teď dobré závody a konečně jsem se dostal zase na 'bednu'," připomněl populární "Herbie" dvě čtvrté příčky z posledních dvou závodů Grand Prix.

"Nejezdil jsem přitom dnes úplně ideálně, takže jsem opravdu moc šťastný," doplnil Hancock, jenž v úterý oslaví již čtyřiačtyřicetiny a nevynechal jediný závod Grand Prix od jejího vzniku. Žagar, jenž zvítězil naposledy v Tampere, se musel v Praze spokojit s třetím místem. "Bylo by skvělé, kdyby se mi podařilo vyhrát znovu jako minule (ve Finsku), ale jsem šťastný za to, jak jsem dnes jel. Vyjel jsem skvělých 16 bodů a odjel jsem výborný závod. Hodně dalších bodů ve hře zbývá. Musím pogratulovat Gregovi a Taiovi, byli dnes lepší," řekl Žagar. 

Jednadvacetiletý Milík si vyjel celkem dva body, shodou okolností v opakované sedmé jízdě, v níž měl společně s Polákem Jaroslawem Hamplem nepříjemný pád. K Hamplovi dokonce spěchala záchranka, ale oba jezdci nechyběli po chvilce na startovním roštu. Hampl však podobně jako Milík nakonec neuspěl, a semifinále bylo i proto překvapivě bez polské účasti. "Bylo to dnes o zkušenostech. Škoda toho pádu při mé druhé jízdě, potom už to nebylo úplně ono," připustil Milík.

Grand Prix České republiky, závod MS na ploché dráze v Praze:

Finále: 1. Woffinden (Brit.), 2. Hancock (USA), 3. Žagar (Slovin.), 4. N. Pedersen (Dán.); další pořadí 5. Ward (Aus.), 6. Iversen (Dán.), 7. Holder (Aus.), 8. Lindgren (Švéd.), ...15. Milík (ČR).

Pořadí MS (po 4 z 12 závodů): 1. Woffinden (Brit.), 2. Hancock (USA) oba 46, 3. Ward (Aus.) 45, 4. N. Pedersen (Dán.) 44, 5. Žagar (Slovin.) 43, 6. Kasprzak (Pol.) 42, ...20. Milík (ČR) 2.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články