Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Kopecký získal posedmé Zlatý volant, Zlatá řídítka pro Haniku

Praha - Tovární jezdec Škody Jan Kopecký ovládl již posedmé v kariéře motoristickou anketu Zlatý volant. Úřadující mistr Evropy vyhrál kategorii automobilové soutěže a maratony, navíc stejně jako v předešlých letech získal nejvíce bodů ze všech laureátů. V anketě Zlatá řídítka kraloval Karel Hanika, který v minulém roce vyhrál Red Bull Rookies Cup a mistrovství Evropy ve třídě Moto3.

Jan Kopecký
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Kopecký získal od hlasujících novinářů 237 bodů a mezi rallyeovými jezdci vyhrál počtvrté za sebou. Naposledy jej dokázal porazit v roce 2010 jediný český pravidelný účastník mistrovství světa Martin Prokop, který byl letos druhý. Třetí skončil úřadující český šampion Václav Pech.

Kategorii závodů na okruzích ovládl vítěz Evropského poháru cestovních vozů Petr Fulín. Další reprezentant v tomto seriálu Michal Matějovský obsadil třetí místo a mezi ně se vklínil trucker David Vršecký. Mezi vrchaři získal nejvíce bodů Lukáš Vojáček, který až do posledního závodu bojoval o titul kontinentálního šampiona. Nakonec jej nezískal, ale převzal druhý Zlatý volant v kariéře.

Počtvrté získal cenu pro nejlepšího autokrosaře a rallyekrosaře Václav Fejfar, který obsadil v ME v autokrosu v divizi TouringAutocross druhé místo.

Je nám líto, video expirovalo.
Jan Kopecký vyhrál Zlatý volant počtvrté za sebou

Nejtěsnější rozdíly panovaly v motokárách, které nakonec opanoval Patrik Hájek. Druhý Adam Kout ale převzal cenu Jiřího Sedláře určenou pro jezdce do 23 let. Úspěch motokáristů podtrhla Gabriela Jílková, která potřetí v kariéře získala cenu Elišky Junkové pro nejlepší ženu.

Spolujezdcem roku je stejně jako loni Kopeckého navigátor Pavel Dresler. Do pomyslné síně slávy vstoupil někdejší skvělý pilot na okruzích i v kopcích Josef Kopecký, mimo jiné mistr Evropy z roku 1994, který převzal cenu Zdeňka Vojtěcha.

Zatímco automobilové Zlaté volanty se v pražském Top hotelu udělovaly již posedmatřicáté, vyhlášení Zlatých řidítek se konalo poosmé. Za Hanikou, který bude po úspěšné sezoně v příštím roce startovat v mistrovství světa, skončil druhý freestylový motokrosař Libor Podmol. Třetí byl motokrosař Martin Michek, který vyhrál před rokem. Podmol i Michek se loni stali vicemistry světa.

Cenu Františka Šťastného pro motocyklovou legendu převzal plochodrážní jezdec Milan Špinka, světový šampion na ledové ploché dráze z roku 1974 a vítěz pardubické Zlaté přilby z roku 1973.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články