Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Škoda se vrhne do vývoje nového speciálu

Praha - Tovární tým Škoda Motorsport potvrdil, že bude v příštím roce vyvíjet nový závodní speciál kategorie R5. Pro soutěže by měl být vůz připraven v průběhu roku 2015. Opět bude vycházet z modelu Škoda Fabia, ale z nového faceliftu, který teprve přijde do prodeje.

Jan Kopecký a Gaurav Gill se Škodou S2000
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

"Máme za sebou pět let s fabií S2000 a příští sezona bude poslední. Už jsme se dostali na limit kategorie, i proto neplánujeme (u S2000) další změny. Veškeré síly budeme věnovat vývoji nového vozu," uvedl šéf továrního týmu Michal Hrabánek.

Vůz kategorie R5, který již vyvinul Ford a intenzivně na něm pracují Citroën a Peugeot, má oproti stávajícímu modelu motor 1,6 turbo. Vedle řady dalších podmínek musí splnit i požadavek Mezinárodní automobilové federace (FIA) související s cenou, která nesmí být vyšší než 180 000 eur (4,9 milionu korun), což je o třetinu méně než současné vozy S2000.

Kopecký ochutná australské a asijské cesty

Škoda Motorsport má za sebou úspěšný rok, v jehož průběhu tým získal zásluhou Jana Kopeckého titul mistra Evropy, Ind Gaurav Gill ovládl asijsko-pacifický šampionát a Gustavo Saba z Paraguaye byl nejlepší v jihoamerickém mistrovství. "Máme za sebou pátý rok projektu S2000, který byl jedním z nejúspěšnějších v motoristické historii značky," pochvaloval si Hrabánek.

Je nám líto, video expirovalo.
Rallyeový tým Škoda před novou sezonou

Barvy týmu úspěšně hájili i Fin Esapekka Lappi, který je s Kopeckým oficiálním továrním pilotem, a Němec Sepp Wiegerd, jenž startoval v mistrovství světa. V příštím roce si tovární jezdci Škody Kopecký a Lappi vymění role; český pilot bude prioritně startovat v asijsko-pacifickém mistrovství, Lappi se představí ve vybraných rallye v Evropě.

"Pravděpodobně bychom měli začínat v polovině dubna na Novém Zélandu, pak nás čekají Austrálie, Japonsko, Čína, Malajsie… Jsou to zajímavé destinace, hrozně se tam těším," podotkl Kopecký.

V Česku se Kopecký představí jen na mladoboleslavské Bohemia rallye a na Barum rallye ve Zlíně. "Honza Kopecký má za sebou velké úspěchy v Evropě, celou dobu se podílel na vývoji vozu S2000. Myslíme si, že je čas pro změnu. Účasti na šotolinových soutěžích posádce pomohou v dalším rozvoji. Všechny soutěže budou pro posádku nové, občas ale neškodí přijet někam a umět se se vším popasovat," podotkl Hrabánek.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články