Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Bývalá testovací pilotka F1 De Villotaová byla nalezena mrtvá

Sevilla – Bývalá testovací jezdkyně týmu formule 1 Marussia María de Villotaová byla nalezena ve svém hotelovém pokoji v Seville mrtvá. "María od nás odešla. Teď je v nebi mezi anděly," uvedla její rodina. Podle pitvy za úmrtí třiatřicetileté pilotky mohlo poškození mozku, které bylo následkem loňské vážné nehody při testování pro stáj formule 1 Marussia.

María de Villotaová
zdroj: ČTK autor: Jiří Křenek

Španělská jezdkyně utrpěla při testech Marussie na letišti v Duxfordu v roce 2012 vážné zranění hlavy a přišla o oko. Při nešťastné nehodě tehdy narazila do nakládací plošiny kamionu.

De Villotaová se poté začala věnovat bezpečnosti v motorsportu ve spolupráci s Mezinárodní automobilovou federací. Nyní jí ve Španělsku vychází i kniha Život je dar, kterou měla propagovat.

Letos v únoru dostala Španělka, jež si poprvé vyzkoušela vůz F1 už v roce 2011 v týmu Renault, svolení vrátit se za volant. Na závody už se však bývalá účastnice řady okruhových seriálů podívala jen v roli diváka. V květnu se objevila při domácí Grand Prix v Barceloně poprvé po vážném zranění v paddocku.

Stáje formule 1 vyjadřují soustrast. "Její odvaha, odhodlání a naděje byly příkladem a inspirací mnoha lidem. Našemu sportu bude chybět," uvedl v prohlášení tým Mercedes.

Šok a zdrcení neskrývají ani samotní závodníci. "Je opravdu smutné slyšet takové zprávy. Naše myšlenky jsou s její rodinou a jejími přáteli," napsal lídr seriálu F1 Sebastian Vettel.

Piloti F1 se o její smrti dozvídali bezprostředně po tréninku na Velkou cenu Japonska v Suzuce. "Zrovna jsem si sundal helmu, když jsem o její smrti slyšel. Pořád tomu nemohu uvěřit. Je to velmi smutné pro motorsport, Maríu měli všichni rádi. Můžeme se jen modlit za ni a její rodinu," řekl její krajan a dvojnásobný mistr světa Fernando Alonso.

Rodině De Villotaové na dálku kondolovali předseda mezinárodní federace FIA a bývalý šéf stáje Ferrari Jean Todt. "María byla fantastická jezdkyně. Pro ženy v motorsportu to byla důležitá postava a byla neúnavnou bojovnicí za bezpečnost silničního provozu," řekl Todt. "A hlavně to byla přítelkyně, kterou jsem obdivoval," uvedl.

Zdroj
BBC, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články