Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Barum rallye se blíží. Bezpečnost nepodceníme, slibuje vedení

Praha - Se zvýšeným důrazem na bezpečnost se příští týden ve Zlíně pojede populární Barum rallye, závod seriálu mistrovství Evropy a mezinárodního mistrovství České republiky v automobilových soutěžích. Barumka byla v loňském roce jednou ze tří domácích rallye, které tragicky poznamenala smrt diváka nebo závodníka. Zlínští pořadatelé jsou připraveni udělat vše pro to, aby se podobná tragédie letos nestala.

Jan Kopecký
zdroj: ČT24

Po sérii nehod se musí všechny české rallye řídit novými pokyny Autoklubu České republiky, ve Zlíně to bude stejné. "A to i přesto, že podle poznatků, které máme, za nehodami nebyly systémové chyby, ale spíše pochybení jednotlivců. Proto se zaměřujeme na důkladnější školení činovníků, které jsme přepracovali a vylepšili," uvedl ředitel rallye Miloslav Regner.

Důkladně budou ale označena i zakázaná místa a místa určená pro diváky. Na tratích poté budou zpomalovací retardéry. "Chceme, aby byla dobrá informovanost, aby si lidi uvědomili, že rallyesport může být nebezpečný," podotkl Regner. Na bezpečnost bude nově dohlížet i posádka vrtulníku, která bude erzety kontrolovat po projetí předjezdců.

Do 43. ročníku soutěže je vedle tradiční domácí špičky v čele s Janem Kopeckým, Václavem Pechem nebo Romanem Krestou letos přihlášen i místní Pavel Valoušek, jenž v letošním MMČR pravidelně nestartuje. Z čela evropského seriálu nechybí Francouz Bryan Buffier, který bojuje s Kopeckým o kontinentální titul. Tovární tým Škoda Motorsport nasadí i Fina Esapekku Lappiho. Celkem je přihlášeno 102 posádek.

Formát rallye je tradiční, startuje se v pátek městskou rychlostní zkouškou, poté se bude závodit o víkendu. Celkem je připraveno patnáct měřených testů na osmi různých úsecích. "V okolí tratě máme ze všech stran chráněné lokality, do kterých nezasahujeme. Máme tak celkově k dispozici asi o pět rychlostních zkoušek více, než které potřebujeme jet," vysvětlil Regner.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články