Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Barum rallye má být nejbezpečnější v historii, slibují organizátoři

Zlín – Největší bezpečnostní opatření v historii, nejlepší tuzemští závodníci i zahraniční esa, až čtvrt milionu diváků kolem trati – tak by měla už za měsíc vypadat 43. Barum Czech Rally Zlín. Po loňské tragické sezoně, kdy se úmrtí nevyhnula ani populárnímu zlínskému závodu se letošní závody v tuzemsku zatím jedou bez jakéhokoliv incidentu. Organizátoři největší rallye ve střední Evropě dělají vše pro to, aby se loňský smolný rok neopakoval.

Sport
zdroj: ČT4

O vítězi se bude od 30. srpna do 1. září rozhodovat na 235 měřených kilometrech. Soutěž zařazená do seriálů mistrovství Evropy a mezinárodního mistrovství České republiky v rallye bude měřit celkem 721 kilometrů a tvořit jej bude 15 rychlostních zkoušek na devíti úsecích.

Ne všichni rallye vítají

Po loňském hodně problémovém roce měli organizátoři vyjednávání složitější. "Nikde jsem se nesetkal, že bych přišel do obce a tam řekli ne," uvedl ředitel rallye Miloslav Regner s tím, že vždy probíhala jednání na bázi tradičních obchodních dohod. "Nevidím důvod nepořádat tyto závody. My sami oslovili v obci obyvatele starší 18 let a lidé se vyslovili pro, aby se rallye přes katastr Halenkovic jela. Nicméně jsme chtěli apelovat na pořadatele, aby zvýšili bezpečnost a komfort diváků," vysvětlil postoj starosta Halenkovic Jaromír Blažek.

Například obec Rusava naopak průjezd účastníkům rallye nepovolí. Proti byli obyvatelé i návštěvníci. "Rada obce dostala avízo od organizátorů, ale jednohlasně jsme se usnesli, že to neschválíme. Důvody jsou jednoznačné – připomínky občanů, návštěvníků a rekreantů, kterých se tu stejně jako cyklistů přes letní období pohybuje hodně. Dotklo by se to i poutní cesty k Hostýnu," vysvětlil starosta Bohumil Škarpich.

Všechny rychlostní zkoušky pořadatelé zmapovali a vyhodnotili průměrné rychlosti nejlepších závodníků z uplynulých let. "Z toho jsme vybrali optimum a postavili rychlostní zkoušku. Na letošní Barum rallye bude také 66 balíků slámy, které budou zpomalovat jednotlivé zatáčky nebo jsou z nich postavené retardéry. Dříve jsme balíků mívali kolem 40 až 45," uvedl ředitel rallye Miloslav Regner. Proškoleni byli také pořadatelé, kterých bude na trati asi 1 200. Dalších 800 bude mít na starost komunikaci či lékařskou službu.

Znovu by to měla být nejlépe obsazená rallye ve střední Evropě. Chybět nebude Jan Kopecký, vedoucí jezdec seriálu mistrovství Evropy. V jednání je i start někdejšího pilota formule 1 Poláka Roberta Kubici.

Samotnému závodu budou předcházet ve čtvrtek 29. srpna technické přejímky vozidel ve zlínské sportovní hale. V pátek dopoledne bude na programu tradiční shakedown, testovací rychlostní zkouška mezi Hvozdnou a Slušovicemi. Soutěž začne noční rychlostní zkouškou v ulicích Zlína, po které budou následovat dvě plnohodnotné etapy. V sobotu posádky absolvují osm testů, v neděli šest. V sobotu jezdce nově čekají dvě návštěvy servisní zóny místo stávající jediné.

Sobotní dění se odehraje na úsecích Biskupice, Troják, Semetín a Pindula. V neděli budou na programu zkoušky Maják, který se pojede ve směru ze Zlína na Topolnou, Jankovice a Žlutava. Slavnostní start i závěrečné předání cen vítězům se letos kvůli stavebním úpravám na náměstí Práce uskuteční na náměstí Míru před radnicí. Vítěz bude znám 1. září kolem 16:00.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články