Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

Během slavné Le Mans zemřel dánský pilot Simonsen

Le Mans (Francie) – Velká tragédie zasáhla slavný automobilový závod 24 hodin Le Mans. Hned v úvodu jubilejního devadesátého ročníku vytrvalostní klasiky zahynul po nárazu do bariéry dánský pilot Allan Simonsen.

Allan Simonsen
zdroj: ISIFA

Simonsen havaroval na mírně mokré trati zhruba po deseti minutách závodu. Ve třetím kole v pravotočivé zatáčce Tertre Rouge narazil jeho vůz Aston Martin Vantage V8 do svodidel.

Podle prvních zpráv po nehodě byl jezdec při vědomí a komunikoval s lékaři, ve vážném stavu byl ale převezen do nemocničního centra na závodním okruhu. "Tam krátce poté na následky zranění zemřel," oznámili organizátoři.

Po nehodě pokračoval závod téměř hodinu za přítomnosti zpomalovacího vozu a po opravení svodidel byl restartován.

Simonsen startoval v Le Mans posedmé, při své premiéře v roce 2007 obsadil třetí místo ve třídě GT2, v roce 2010 byl dokonce druhý. Druhým rokem s ním tvořili posádku krajané Christoffer Nygaard a Kristian Poulsen. V tomto složení vyhráli v dubnu šestihodinovku v Silverstonu v kategorii GTE-AM. V dalším závodě ve Spa-Francorchamps byli druzí a do Le Mans přijeli jako průběžní lídři své třídy ve vytrvalostním MS. K motoristickému sportu se Simonsen dostal původně jako mechanik. Soutěžit začal až v 21 letech a stal se z něj specialista na vytrvalostní závody.

Na Le Mans naposledy zemřel jezdec v roce 1997

Naposledy si závod v Le Mans vyžádal život závodníka v květnu 1997, kdy tehdy jedenadvacetiletý Francouz Sébastien Enjolras zahynul v takzvané předkvalifikaci poté, co jeho vůz přeletěl bezpečnostní bariéry a explodoval.

Před dnešní tragédií byl poslední obětí závodu Le Mans z řad jezdců Rakušan Jo Gartner (32), jehož porsche v červnu 1986 ve dvě ráno kvůli technické závadě v rychlosti 260 km/hod narazilo do bariéry a začalo hořet.

Od svého prvního ročníku v roce 1923 si tento fyzicky i psychicky náročný závod vyžádal 22 obětí z řad závodníků (včetně Simonsena). První dva zemřeli již v červnu 1925 - Francouz André Guilbert při dopravní nehodě, když jel ráno v den závodu na okruh, a den nato další Francouz Marius Mestivier, který v 18. kole nečekaně vyjel z dráhy a sjel do příkopu.

Dva závodníci při jednom závodě zemřeli v roce 1937, kdy Francouz René Kippeurth v úvodním kole po nárazu vylétl ze svého vozu Bugatti a ostatní se mu snažili vyhnout - jeden z nich, Jihoafričan Pat Fairfield, ale narazil do vraku bugatti a později v nemocnici zemřel. Kippeurth zemřel na místě.

Tento nejslavnější vytrvalostní automobilový závod světa se ale do historie zapsal i nejčernějším dnem v dějinách motorismu, když 11. června 1955 mercedes, v němž zahynul závodník Pierre Levegh, po srážce s jiným vozem vlétl do diváků - 83 z nich zemřelo, ale v závodu se pokračovalo (z piety odstoupily jen dva zbývající mercedesy).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články