Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Kvalifikaci VC Monaka ovládly vozy Mercedesu

Monte Carlo - Kvalifikaci na Velkou cenu Monaka formule 1 zvládl stejně jako před dvěma týdny v Barceloně nejlépe tým Mercedes. Třetí pole position za sebou získal Němec Nico Rosberg, kterého v první řadě na startu doplní stájový kolega Lewis Hamilton z Británie.

Nico Rosberg v kvalifikaci VC Monaka
zdroj: ČTK/AP autor: Luca Bruno

Rosberg v kvalifikaci porazil Hamiltona o necelou desetinu sekundy a potvrdil svou formu ze tří monackých tréninků, v nichž ani jednou nenašel přemožitele. Pole position získali jezdci Mercedesu dokonce už počtvrté za sebou - před měsícem v Bahrajnu startoval z prvního místa také Rosberg a předtím v Číně Hamilton.

V závodě se však mercedesům po kvalifikačních triumfech už tolik nedařilo, maximem bylo Hamiltonovo třetí místo ze Šanghaje. V Monaku nicméně vzhledem ke ztížené možnosti předjíždění mívá vítěz kvalifikace větší šanci na triumf než v jiných Velkých cenách. Případný úspěch by měl pro Rosberga bonus v tom, že by ho dosáhl přesně 30 let po triumfu svého otce Kekeho na téže trati.

"Je vždycky příjemné slyšet takové statistiky, ale pro zítřek se tím nic nemění," uvedl syn finského otce a německé matky, jenž v Monackém knížectví vyrůstal a má tam trvalé bydliště.

Nico Rosberg
zdroj: ČTK/AP autor: Antonio Calanni

Druhou řadu obsadí vozy Red Bullu. Třetí kvalifikační čas zajel mistr světa a lídr šampionátu Sebastian Vettel z Německa, vedle něj bude Australan Mark Webber.

Druhý muž průběžného pořadí MS Fin Kimi Räikkönen na lotusu se kvalifikoval jako pátý, v třetí řadě ho doplní Španěl Fernando Alonso ze stáje Ferrari. Jeho týmový kolega Brazilec Felipe Massa zničil ve třetím tréninku svůj monopost a do kvalifikace ani nevyjel.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články