Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

ČSMS chystá středoevropský motocyklový šampionát

Praha - Český svaz motocyklového sportu bude v letošním roce fungovat i jako promotér seriálů. Organizace, která se v závěru minulého roku neúspěšně snažila získat takzvanou národní autoritu od Mezinárodní motocyklové federace (FIM) místo Autoklubu České republiky, tak bude i nadále fungovat.

"Naším loňským cílem bylo nastartovat český motocyklový sport, což se podařilo. Autoklub se začal starat a začal podporovat pořadatele. Nejen ty, které jsme my vyzvedli," uvedl prezident ČSMS Karel Abraham na dnešní tiskové konferenci v Praze. "I když jsou tam stále nějaké boje, tak se stav motocyklového sportu lepší a posouvá se dopředu," doplnil. ČSMS od letoška změní název. Nově se bude jmenovat Českomoravská asociace motocyklového sportu, oficiálně tak bude používat zkratku CAMS, kterou doposud díky anglické verzi již využíval.

"Trochu také změníme systém práce. Nebudeme fungovat jen jako federace, ale přeorientujeme se i na promotéra. Aby se nestávalo, že když jsou někde nějaké problémy, tak od toho všichni dají ruce pryč s tím, že je to věc promotéra," vysvětlil Abraham, proč bude ČSMS seriály i celkově zaštiťovat a pořádat. Motocyklový svaz bude i letos pořádat závody silničních motocyklů, motokrosu, endura, ploché dráhy, supermota a na přírodních okruzích. Celkem by mělo být uspořádáno asi 40 závodů.

ČSMS chystá nový motocyklový šampionát

"Chceme se soustředit na kvalitu, ne kvantitu. Čtyři až šest závodů v disciplíně, které budou perfektně zorganizovány," řekl Abraham. Nejzajímavější by měl být mezinárodní seriál silničních motocyklů, který by se měl oficiálně jet jako Central European Motorcycle Championship a momentálně se jedná o tom, že nejlepší jezdci seriálu v kategorii Moto3 a Moto2 (superstock 600) by měli v příštím roce zajištěn start v mistrovství světa. "A je jedno, jestli vyhraje Čech, Polák nebo Němec. Bude mít otevřené dveře do mistrovství světa," řekl Abraham.

"Je to jedna z největších výzev v letošním roce. Hledali jsme kvalitní a náročné okruhy, i proto se pojede dvakrát v Brně," uvedl generální sekretář Pavel Hanák. Vedle Masarykova okruhu se pětidílný šampionát pojede na Nürburgringu, Hockenheimringu a Oscherslebenu. ČSMS se nově rozhodl, že v závodech pod jeho patronací budou smět startovat pouze jezdci s jejich licencí, případně s licencí organizace, která bude uznávat recipročně jejich licence. To prakticky jistě nebude Autoklub, který to v minulém roce odmítal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články