Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
WA Race Walking Tour Gold - Poděbrady

Autoklub může posvětit zrušení zbývajících závodů sezony

Praha - Už nikdy. Tragické nehody na rallyeových závodech se již nesmí opakovat, prohlásil prezident Autoklubu České republiky (AČR) Roman Ječmínek. Bude proto po zástupcích Svazu rallye, který oficiální automobilové soutěže na českém území zastřešuje, požadovat, aby nynější situaci komplexně analyzovali a připravili soubor nutných opatření. Vedení Autoklubu bude po návrhu Svazu zvažovat zrušení dvou zbývajících podniků v sezoně.

Prezident Autoklubu ČR Roman Ječmínek
zdroj: isifa: Lidové noviny autor: Ondřej Němec

Ječmínek zároveň naznačil, že již na úterním mimořádném zasedání rallyeového svazu mohou být zrušeny zbývající dva volné závody v letošním roce. V prosinci by se měly konat Pražský rallyesprint a Mikuláš Rallyesprint Slušovice. Zasedání se zúčastní zástupci jezdců a činovníci ze sobotní tragickou nehodou poznamenané RallyShow Uherský Brod.

"Musíme to (zrušení závodů) zvážit. Pokud by k tomu mělo dojít, muselo by se to udělat okamžitě zítra," řekl Ječmínek. Kompetence k tomu Svaz rallye Federace automobilového sportu AČR má. "Jsme si vědomi, že už se to dlouho připravuje a bylo by to pro pořadatele finančně ztrátové. Na to ale nemůžeme brát zřetel," podotkl Ječmínek.

Roman Ječmínek, ředitel Autoklubu:

"Uvidíme, jaká opatření Svaz rallye navrhne. Nechci předbíhat. Může říct, že je vše dostatečné. Musíme ale zajistit takové podmínky, aby se to neopakovalo. Kdyby došlo ještě k jedné takové situaci, skončí tady (rallye) na dlouhá léta. Jako v minulosti v Anglii. Musíme volit rychlostně méně náročné tratě, které budou zdůrazňovat technickou schopnost jezdců i silných aut. Naše bezpečnostní opatření jsou dle mých osobních zkušeností ale výrazně vyšší, než je průměr v zahraničí (Španělsko, Portugalsko). Bohužel tragické události z poslední doby tomu nenasvědčují, ale je to tak. Já bych už letos žádné závody nepořádal."

Úterního mimořádného zasedání Svazu rallye se Ječmínek osobně zúčastní a bude požadovat, aby jeho čelní představitelé vypracovali písemnou analýzu současného stavu i nehod v minulosti. "Aby to nebylo jen verbální cvičení. Příčiny, důvody, návrhy variantních řešení," řekl Ječmínek. Prezidium AČR jako nejvyšší orgán bude podle něj situaci řešit za měsíc. V té době už musí být analýza hotová. "Prezidium Autoklubu chce do věci vstoupit a chceme znát příčiny a k tomu stanovit naprosto jasná pravidla a podmínky pro přidělení pořadatelství automobilové soutěže. Ve výkonném výboru Svazu rallye jsou bývalí jezdci i zkušení funkcionáři. Na jednání přijedou i bezpečnostní experti z poslední akce. Pokud mám nějakou autoritu, měli by se mým stanoviskem zabývat," řekl Ječmínek. 

V letošním roce na českých tratích a v jejich okolí již zemřelo sedm lidí, mezi kterými byli spolujezdci i diváci. Nejtragičtější nehoda se stala v sobotu, kdy zemřely čtyři dívky. Přitom už po předchozí nehodě, jež předčasně ukončila zlínskou Barum rallye, už se Autoklub snažil bezpečnost výrazně zvýšit.

Automobilové soutěže jako takové ale Autoklub zakázat nemůže. "My máme jen možnost, že rallye nedáme do svého kalendáře. Tady ale existuje řada rallye, nad kterými nemáme žádný vliv," uvedl Ječmínek.

Ze strany státu s takovým požadavkem ale ještě nikdo nepřišel. "My tomu chceme předejít tím, že sami budeme vše analyzovat a přijmeme další opatření. Už to bylo natolik zpřísněné a stále je to málo. Už před dvěma lety jsem řekl, že sebekrásnější sport, který za sebou zanechává mrtvé, nemá perspektivu. Tehdy mě média i jezdci roztrhali. I proto jsem teď opatrnější," řekl Ječmínek.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články