Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Velká cena Indie může napovědět, kdo bude letošním šampionem

Dillí – Do konce sezony ve formuli 1 chybí již jen čtyři podniky a souboj o titul mistra světa se už v podstatě zúžil na dva muže. Víkendová Grand Prix Indie tak může hodně napovědět, kdo z dvojice Sebastian Vettel a Fernando Alonso se bude radovat z celkového prvenství. Španěl v minulém závodu v Koreji přišel o vedení v průběžném pořadí a na Vettela momentálně ztrácí šest bodů. Třetí Fin Kimi Räikkönen z Lotusu má na Alonsa manko už 42 bodů.

Pětadvacetiletý Vettel vyhrál letos jako jediný čtyři závody, z toho poslední tři v Koreji, Japonsku a Singapuru. V Dillí bude útočit na čtvrté vítězství za sebou, což by byla jeho rekordní série ve formuli 1. Je psychicky nahoře i díky tomu, že dokázal stáhnout čtyřicetibodové manko na Alonsa.

V Indii, kde obhajuje loňský triumf, je trať je velmi podobná té v Koreji - dlouhé rovinky a rychlé průjezdy zatáček vozům Red Bull sedí. "Loni se mi ta trať velmi líbila nejen proto, že jsem tady vyhrál. Po Monze je druhá nejrychlejší, jsou tam i kopce a sjezdy, což je zábavné," uvedl Vettel. "Pro piloty je to jeden z nejzábavnějších okruhů v sezoně, pro všechny je velkou výzvou," řekl před druhým ročníkem indického závodu.

Ve stáji Ferrari věří, že se ještě porvou o titul, i když jsou jejich monoposty pomalejší. I proto sáhli k úpravám aerodynamiky, když změny v nastavení po testech ve větrném tunelu v posledních závodech nefungovaly. "Dostali jsme po dalších testech nové zajímavé informace, které, věřím, pomohou odstranit problémy z minulých závodů. Chceme v Indii najít řešení, o které jsme v posledních týdnech přišli," uvedl šéfdesignér Ferrari Nicolas Tombazis.

Slavící Sebastian Vettel
zdroj: AP autor: Lee Jin-man

Red Bull má už od Singapuru nové zadní přítlačné křídlo s dvojitým systémem DRS a od té doby Vettel vyhrává. "To ale neznamená, že mám něco jisté. Musím se soustředit na svůj výkon, nechybovat a nezajímat se o to, že mám psychickou výhodu," prohlásil Vettel. Jeho týmový kolega Mark Webber z Austrálie má 63 bodů ztrátu a už je nejspíš ze hry o titul.

Zatímco mezi jezdci se souboj nejspíš bude soustředit na duel Vettel vs. Alonso, situace v Poháru konstruktérů je od druhého do čtvrtého místa stále hodně otevřená. I na těchto pořadích jde o miliony dolarů a týmy Ferrari, McLaren a Lotus dělí pouze 35 bodů. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články