Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Zapletal byl v Rallye Hedvábné stezky třetí, Loprais čtvrtý

Gelendžik - Český automobilový jezdec Miroslav Zapletal obsadil třetí místo v Rallye Hedvábné stezky. Mezi kamiony neobhájil loňské prvenství Aleš Loprais, jenž byl tentokrát na tratích mezi Moskvou a Gelendžikem čtvrtý.

Český jezdec Miroslav Zapletal na Rallye faraonů
zdroj: EPA autor: Khaled Elfiqi

Organizátoři ukončili předčasně rallye už po čtvrteční páté etapě, neboť na plánované finále nepustily soutěžící povodně. Sedmý muž z Rallye Dakar Zapletal zaostal v celkovém pořadí 10:35 minuty za vítězným Borisem Gadasinem z Ruska, druhý byl Maďar Balász Szalay.

Loprais chtěl ve čtvrteční etapě zabojovat o obhajobu loňského vítězství, jeho snahu však zhatilo zapadnutí do rozvodněné řeky, kde strávil se svým kamionem MAN hodinu a tři čtvrtě. Z druhého místa za Rusem Eduardem Nikolajevem tak klesl na konečné čtvrté.

Aleš Loprais: "Bohužel jsme doplatili na to, že jsme startovali jako první kamion. V itineráři byl přejezd řeky, ale po nedávných deštích v ní bylo hodně vody, zapadli jsme do bahna na dně. S námi zůstal viset v korytě i Nikolajev, který měl navíc poruchu motoru a nemohl sám vyjet. Všechny ostatní pořadatelé sami zavedli a nasměrovali do jiného místa, které projet šlo. Protestovali jsme proti tomu, ale bylo to zamítnuto. Z rozhodnutí jury mám smíšené pocity a myslím si o něm svoje, ale to je tak to jediné, co se proti tomu dalo dělat."

Pro vítězství si tak dojel jiný domácí pilot Ajrat Mardějev na Kamazu, Loprais na něj ztratil 63 minut. "Byl to skvělý test na Dakar, ale fakt, že jsme nemohli obhájit loňské prvenství, když k prvnímu místu jsme vzhledem k průběhu etapy u Nikolajeva neměli daleko, mě dost mrzí," dodal český pilot.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články