Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Button vyhrál v Austrálii úvodní závod sezony

Melbourne - Zahajovací závod mistrovství světa formule 1 v australském Melbourne vyhrál Jenson Button. Britský pilot McLarenu zvítězil ve Velké ceně Austrálie před obhájcem titulu Sebastianem Vettelem z Red Bullu, který se na stupně vítězů probojoval z šestého místa na startu, a týmovým kolegou a vítězem kvalifikace Lewisem Hamiltonem. Čtvrtý skončil druhý pilot Red Bullu Mark Webber, který opět marně usiloval o premiérové vítězství před domácími diváky.

Jenson Button slaví vítězství
zdroj: ČTK/AP autor: Ross Land

"Každé vítězství mnoho znamená, tohle o to víc, že mi dává jistotu, že máme od začátku sezony dobrý vůz. My máme pěkné a rychlé auto, pro pár dalších závodů jsme si vypracovali skvělou výchozí pozici," pochvaloval si Button. Mistr světa z roku 2009 v Austrálii triumfoval už potřetí po letech 2009 a 2010. Vloni jeho panování v Albert Parku přerušil Vettel. Více triumfů v Melbourne zaznamenali jen Australan Lex Davison v 50. a 60. letech a Michael Schumacher na začátku tohoto tisíciletí.

Právě sedminásobný šampion byl ale jediným z mistrů světa na startu, který nebodoval. Německý pilot musel odstavit s pokaženou převodovkou svůj mercedes už v 11. kole. Figuroval v té chvíli na třetím místě a mohl pomýšlet na první stupně vítězů od svého návratu do F1. "Celou zimu jsme neměli s převodovkou jediný problém, takže to zamrzí. Škoda, rád bych už s mercedesem skončil na pódiu. Třeba příště," litoval Schumacher. 

Jenson Button
zdroj: AP autor: John Donegan

Po pokažené kvalifikaci, v níž ani jeden pilot Ferrari nepostoupil do finálové části, naopak mohl být s pátým místem spokojený dvojnásobný mistr světa Fernando Alonso. "To je nejlepší zpráva tohoto víkendu. Jsme hned za McLarenem a Red Bullem. Přesto nás čeká spousta práce," řekl Španěl.

Jako sedmý si pro body dojel Kimi Räikkönen v lotusu, který v sobotu neprošel ani prvním kolem kvalifikace a startoval ze 17. místa. "Jako kdybych odsud nikdy neodešel," pochvaloval si Fin, který předchozí dva roky strávil ve světě rallye. "V kvalifikaci nás přišly draho chyby, takže v závodě to mohlo být jen lepší. Máme rychlé auto, mohli jsme být mnohem výš," dodal.

Kimi Räikkönen
zdroj: ČT24 autor: Ross Land

Button převzal vedení v závodě hned v první zatáčce a jeho pozice nebyla nikdy v ohrožení. O náskok přišel jen při zpomalovací fázi závodu, která nastala v momentě, kdy ve 37. kole zůstal v cílové rovince stát vůz Vitalije Petrova z týmu Caterham a na trať vyjel safety car. Přerušení využil Vettel k zastávce v boxech a při návratu od mechaniků se zařadil před Hamiltona, který byl stejně u mechaniků těsně před vyhlášením zákazu předjíždění. 

Velká cena Austrálie
zdroj: AP autor: Rob Griffith

Ani při restartu pak Button nezaváhal a s přehledem si dojel pro 13. vítězství v kariéře. Stejně tak Vettel už udržel za sebou Hamiltona, nicméně poprvé po 490 dnech nefiguruje v čele klasifikace MS. "Říkal jsem si, že nemám (po restartu) špatnou pozici na předjetí Jensona, ale byl příliš rychlý. Dvě zatáčky a byl pryč. Dneska byl neporazitelný," přiznal Vettel


"Že odtud odjíždím s druhým místem, na to jsem pyšný. Nečekalo se to. Bylo to maximum, co šlo, po startu z šestého místa musí být člověk spokojený. Safety Car nám možná trochu pomohl, ale myslím, že bych Lewise i tak dostal," doplnil Vettel, že si věřil přinejmenším na Hamiltona. Ten byl po závodě zklamaný. "Nebyl to můj den, ale závodů bude ještě dost, takže hlavu vzhůru. Víkend ukázal, že jsme rychlí," řekl. 

Romain Grosjean
zdroj: AP autor: John Donegan

Pokaženým startem se připravil o naděje možný černý kůň závodu Romain Grosjean z Francie, který se z třetího místa propadl a už ve druhém kole odstoupil s poničeným lotusem po kolizi s Pastorem Maldonadem. Venezuelan ve williamsu pak mířil k životnímu výsledku, ale v posledním kole po jezdecké chybě na šestém místě loňský nováček poměrně těžce havaroval a byl klasifikován až na 13. pozici.

Výsledky Velké ceny Austrálie formule 1:

1. Button (McLaren) 1:34:09,565 (prům. rychlost: 195,991 km/h), 2. Vettel (Red Bull) -2,139, 3. Hamilton (McLaren) -4,075, 4. Webber (Red Bull) -4,547, 5. Alonso (Ferrari) -21,565, 6. Kobajaši (Sauber) -36,766, 7. Räikkönen (Lotus) -38,014, 8. Pérez (Sauber) -39,458, 9. Ricciardo (Toro Rosso) -39,556, 10. Di Resta (Force India) -39,737.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články