Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Loeb vypadl v rychlostní zkoušce, celkové vedení může ztratit

Štrasburk – Úřadující světový šampion v automobilových soutěžích Sébastien Loeb si ve Francii zkomplikoval cestu za osmým titulem v řadě. Tovární jezdec Citroënu skončil na Francouzské rallye již v třetí rychlostní zkoušce a v jedenáctém dílu mistrovství světa tak může přijít o vedení v seriálu. Francouzská stáj po skončení etapy oznámila, že Loeb už o víkendu do soutěže nezasáhne.

Sébastien Loeb
zdroj: AP

V posledním testu první etapy se do čela posunul Španěl Dani Sordo s vozem Mini, což pro tuto značku znamená premiérové vedení od návratu do šampionátu. Jen s minimálním odstupem následují piloti citroënů Petter Solberg a Sébastien Ogier. Největší Loebův pronásledovatel Mikko Hirvonen ve fordu je až šestý se ztrátou téměř půldruhé minuty, protože se v třetím testu ocitl mimo trať a v předposledním sedmém se zdržel chybou, když minul odbočku.

Loeb byl po dvou měřených testech v čele domácí soutěže s náskokem jedné desetiny sekundy před týmovým kolegou Ogierem. V třetím testu ale musel kvůli technickým problémům zastavit a s poškozeným motorem později vzdal i možnost vrátit se o víkendu do závodu podle pravidla superralye s penalizací 25 minut za pět nedokončených zkoušek. "Nemůžeme riskovat, že bychom ten motor tady dál používali a pak se nám potíže vrátily příště ve Španělsku," řekl šéf týmu Sven Smeets serveru autosport.com.

Loeb předčasný konec v soutěži tušil už při vzniku potíží. "Pokud se jedná o poruchu motoru, žádná superrallye nebude. Zatím to na to vypadá. Moc v zítřejší start nevěřím, protože bych mohl ten motor zničit úplně," citoval server pořadatele závodu Loeba, který naposledy nedokončil rallye v červnu 2009, kdy havaroval pod Akropolí.

Král současné světové rallye má v čele MS náskok patnácti bodů před Hirvonenem. Do hry o titul se může vrátit i Ogier, jenž na Loeba ztrácí 29 bodů. Maximálně může jezdec v jedné soutěži získat 28 bodů. Etapu nedokončil ani Fin Kimi Räikkönen, který havaroval na neměřeném úseku při zahřívání pneumatik. Narazil přitom do fordu Henninga Solberga a zlomil přední zavěšení kol na svém citroënu.

Český pilot Martin Prokop je po první etapě asfaltové rallye osmnáctý, v redukovaném pořadí kategorie SWRC je třetí s odstupem bezmála dvou minut za Estoncem Tänakem. Tovární jezdec Škody a lídr kategorie Juho Hänninen z Finska měl defekt a patří mu v této třídě čtvrté místo s mankem 27 sekund na Prokopa. Jan Černý je průběžně 34., v hodnocení jezdců WRC akademie mu patří šesté místo.

Francouzská rallye, 11. závod MS v automobilových soutěžích - po 1. etapě:

1. Sordo, Del Barrio (Šp./Mini Cooper) 1:23:02,1, 2. P. Solberg, Patterson (Nor., Brit./Citroën DS3) -1,0, 3. Ogier, Ingrassia (Fr./Citroën DS3) -2,8, 4. Meeke, Nagle (Brit./Mini Cooper) -54,5, 5. Latvala, Anttila -1:14,7, 6. Hirvonen, Lehtinen (všichni Fin./Ford Fiesta RS) -1:20,6, ...18. Prokop, Tománek (ČR/Ford Fiesta S2000) -6:01,1, 34. Černý, Kohout (ČR/Ford Fiesta R2) -13:41,0.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články