Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Kornfeil by rád obhájil v Brně loňské páté místo

Brno - Obhajoba loňského pátého místa čeká v nedělním závodě mistrovství světa silničních motocyklů na Masarykově okruhu ve třídě do 125 ccm Jakuba Kornfeila. Osmnáctiletý český jezdec absolvuje v seriálu Grand Prix třetí sezonu, zatím si na konto připsal 31 startů. A loňské páté místo z Brna je jeho nejlepším výsledkem.

Sebevědomí Korfeilovi před domácím závodem nechybí. "Letos mám ještě lepší techniku. Takže pokud se bude dařit, tak je reálné, abych opět skončil na pátém místě," řekl Kornfeil, aktuálně jedenáctý muž pořadí MS se 34 body. "Loňský výsledek byl z mého pohledu fantastický. Proto bych nechtěl zklamat české diváky a podobné umístění bych rád zopakoval."

Jeho velkou zbraní je jezdecká jistota. V závodech nepadá a dojíždí do cíle. V zatím krátké kariéře nedokončil pouze dva závody. Naposledy neprojel cílovou páskou při Velké ceně Japonska a hned při svém premiérovém startu se neobjevil ve výsledkové listině ve španělské Valencii.

"Zatím jsem se sezonou velice spokojen. Podařilo se mi svými výkony přesvědčit sponzory, že mohu dosahovat dobré výsledky," poznamenal Kornfeil, jemuž dobrý vstup do sezony pomohl i k získání výkonnějšího motocyklu značky Aprilia RSA. V jeho sedle se objevil poprvé v italském Mugelu, kde skončil desátý, a podruhé na něm startoval na německém Sachsenringu.

"Považuji za velmi důležitý krok, že se mi podařilo sehnat sponzora, který zaplatil tento motocykl. Momentálně jsem na jedenáctém místě, ale už mám více bodů než za celou loňskou sezonu," připomněl Kronfeil. I když si v Brně vyjel nejlepší výsledek, Masarykův okruh v oblibě nemá. "Mnohem raději jezdím například na Sachsenringu. Brněnská trať mi přijde hodně stereotypní. Rovinka, zatáčka, opět rovinka a znovu stejná zatáčka. Nic zvláštního na okruhu není," popsal své pocity.

Domácí trať pro Kornfeila výhodou nebude

I když bude startovat na domácí trati, žádnou výhodu oproti soupeřům mít nebude. Naposledy totiž v Brně jel před rokem, pak už ani netestoval. Takže je na tom stejně jako ostatní zahraniční jezdci. Více mají trať zažitou pouze čeští jezdci s divokou kartou, kteří na Masarykově okruhu závodili v rámci domácího šampionátu.

Kornfeil ale přiznal, že v Brně cítí mnohem větší tlak a z něj pramení i větší nervozita. "Jsou tady sponzoři, rodina, kamarádi. Všichni očekávají dobrý výsledek. Mnohem lépe se mi jede například ve španělském Jerezu, kde se můžu soustředit pouze a jen na svůj výkon," konstatoval Kornfeil. Jedním dechem nicméně dodal, že hlavní tíha na něm ležet nebude, neboť hlavní mediální hvězdou je Karel Abraham.

"Jsem v jeho stínu, přece jen nejsem pod tak velkým tlakem. Lidé očekávají mnohem více od Abrahama než od Kornfeila," usmál se. Žádnou převratnou novinku speciálně pro brněnský závod nechystá. "Nechceme vypadat jako kašpaři. Ani se mi podobné akce moc nelíbí. Maximálně si vezmu jinou barvu bot a rukavic. To bude všechno," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články