Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Smrž dojel v úvodní kvalifikaci superbiků druhý

Brno – Jakub Smrž obsadil druhé místo v prvním kvalifikačním tréninku před nedělním osmým dílem mistrovství světa superbiků v Brně. Rychlejší než jediný český závodník v seriálu byl dnes na Masarykově okruhu pouze vedoucí jezdec šampionátu Španěl Carlos Checa rovněž na ducati, který dosáhl času 1:59,322. Smrž měl ztrátu 0,263 sekundy. V první kvalifikaci mistrovství světa supersportů skončil český jezdec Ondřej Ježek na hondě jedenáctý se ztrátou 1,540 sekundy na nejrychlejšího Australana Broka Partese na kawasaki. V sobotu je na programu vedle dopoledního kvalifikačního tréninku od 15:00 superpole. Nedělní první závod začne ve 12:00, druhý se pojede od 15:30.

Dvouminutovou hranici pokořilo pouze pět jezdců. Vedly Cheky a Smrže se to ještě podařilo Italům Markovi Melandrimu, Maxi Biaggimu a irskému jezdci Eugene Lavertymu. Úřadující superbikový šampion Max Biaggi zajel až pátý nejrychlejší čas, přitom brněnský okruh je jeho vůbec nejoblíbenější tratí.

Svoji momentální pohodu za řidítky superbikové Ducati ukázal Jakub Smrž už v dnešním prvním tréninku, ve kterém byl časem 2:00,200 nejrychlejší. V této části skončil za Smržem na druhém místě Ital Biaggi. Svého nejrychlejšího času v odpolední kvalifikaci dosáhl Smrž hned v úvodní části. Jeho výkon pokořil Checa až necelých sedm minut před koncem. "Hned v úvodu spadlo pár dešťových kapek. Proto jsem hned vyjel na trať na měkčích pneumatikách, abych zajel co nejrychlejší čas," popsal Smrž svůj záměr, kdy zatažená obloha hrozila deštěm. Vítr ale mraky odvál.

Je nám líto, video expirovalo.
Reakce Jakuba Smrže

Smrž je zatím spokojený

Smrž si po dosažení nejrychlejšího času zajel na chvíli do depa odpočinout. "Na konci kvalifikace jsem měl opět novou pneumatiku. Ale ani jedno kolo se mi už nepovedlo," konstatoval Smrž. "Pokud se mi bude v sobotu dařit podobně, tak bych mohl svůj čas stlačit pod 1:59," vyslovil Smrž naději pro sobotní pokračování kvalifikace. Neskrýval, že mu dnešní výkon po předcházejících nezdarech vrátil psychickou pohodu. "Zatím všechno funguje, jak má. Motorka funguje dobře. Rozhodně dobrý úvod," zhodnotil vstup do závodů Smrž.

Svůj brněnský návrat po zranění hned po dopoledním tréninku zrušil dvojnásobný mistr světa superbiků James Toseland. Odkroužil sice na stroji BMW patnáct okruhů, nejlepší čas 2:02,599 však zůstal hodně za jeho očekáváním. "Poraněné ruka při zátěži hodně bolí. Musím svůj návrat odložit," konstatoval Toseland. Do odpolední kvalifikace už místo něj nastoupil jeho týmový kolega Ital Lorenzo Lanzi.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články