Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Macháček kvůli technické závadě končí na Dakaru

Buenos Aires – Technická závada nedovolila Josefu Macháčkovi pokračovat v prestižním závodě Rallye Dakar. Vítěz soutěže z roku 2009 odstoupil z letošního Dakaru v kategorii čtyřkolek jako aktuálně třetí jezdec v pořadí. Na svém stroji Yamaha měl porouchanou zadní nápravu, kterou po zhruba 100 kilometrech čtvrteční 11. etapy zlomil. Sám Macháček by měl být v pořádku.

Potvrdily se tak včerejší informace ČT, podle kterých měl Macháček během 11. etapy vážné technické problémy. Pokusil se za pomoci asistenčního vozidla porouchanou nápravu opravit, dnes se však definitivně rozhodl v závodě nepokračovat. Macháček nedokončil Rallye Dakar ani před rokem, tehdy odstoupil ve čtvrté etapě. Letos si připsal jedno etapové vítězství a další tři umístění mezi nejlepší trojicí.

"Stejně jako v mém případě je to jedna ze závad, kterou nelze opravit. Když praskne zadní osa, která drží zadní kolo, tak to upadne. Na třech kolech se dá s velkými obtížemi ujet třeba dvacet kilometrů," uvedl Macháčkův týmový kolega Martin Plechatý pro Radiožurnál. "Pepa měl před sebou ještě spoustu kilometrů v náročném terénu, a to by byl holý nesmysl. Jediným řešením by byla pomoc asistence přímo na trati," doplnil Plechatý, který z rallye odstoupil v šesté etapě.

Macháčka mohla teoreticky zachránit lepší komunikace uvnitř týmu KM racing, neboť Plechatý pokračuje po trati rallye mimo závod a v době problémů svého kolegy byl nedaleko. "Kdyby mi to někdo dal vědět, tak v tu chvíli jsem byl asi třicet kilometrů od místa, kde Pepa stál. Mohl jsem k němu dojet a půjčit mu osu z mé čtyřkolky, čímž by závadu dočasně opravil," litoval Plechatý.

V dakarské rallye tak pokračují už jen tři čeští závodníci nebo posádky. Vedle motocyklistů Davida Pabišky a Jana Veselého ještě závodí mezi kamiony posádka Vlastimila Vildmana s liazem.

V soutěži automobilů přišel tři dny před koncem o naději na další triumf zkušený španělský pilot Carlos Sainz, který poškodil závěs pravého předního kola a opravou ztratil podle agentury AP více než hodinu. K vítězství tak míří Násir Attíja z Kataru, který má v čele průběžného pořadí více než padesátiminutový náskok před Jihoafričanem Ginielem de Villiersem.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články