Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Tomeček vyhrál závod po stopách původního Dakaru

Dakar - Tomáš Tomeček s kamionem Tatra vyhrál závod Africa Eco Race, který vede po stopách původní dakarské soutěže. Pilot Letka racing týmu spolu se svým navigátorem Vojtěchem Morávkem splnili roli hlavních favoritů své kategorie a druhou Elisabete Jacintovou z Portugalska porazili o více než dvě hodiny. V absolutním pořadí obsadil Tomeček páté místo.

Český pilot byl nejrychlejší ze čtyř kamionů, které do cíle u Růžového jezera v senegalském Dakaru dorazily. V triumfu mu nezabránila ani dvouhodinová penalizace, kterou Tomečkova posádka dostala v desáté z dvanácti etap za neprojetí jednoho ze stanovených bodů. Podobně totiž dopadla i Jacintová, která se držela v jeho stopách.

Do Afriky Tomečka lákalo hlavně komornější prostředí, rodinná atmosféra a návrat ke kořenům klasické pouštní rallye. "Dakar začal v Africe, už loni jsem o tom uvažoval. V Americe jsem dvakrát po sobě havaroval, nedaří se mi tam, takže zkusíme něco nového. Nebude to top echtovní, spíš takové syrové, člověk bude muset spoléhat hlavně sám na sebe, ale to se mi líbí," řekl Tomeček před začátkem rallye.

Mezi automobily s buggynou své výroby vyhrál pouštní soutěž Jean Louis Schlesser. Francouzský závodník stál u zrodu tohoto závodu, jehož se účastnili především milovníci dřívější trasy "pravého" afrického Dakaru. Mezi motocyklisty byl nejrychlejší jeho krajan Willy Jobard na KTM.


Africa Eco Race je oproti svému vzoru kratší. Závodníci vyjeli na trať 27. prosince, cíle v Dakaru dosáhli v neděli. Letos se konal již třetí ročník rallye a pořadatelé ujišťují, že dosud neměli nejmenší problémy s bezpečností.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články