Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Loprais je na Dakaru mezi kamiony druhý

Buenos Aires - Aleš Loprais s tatrou vyhrál zkrácenou sedmou etapu Rallye Dakar a po druhém dílčím triumfu za sebou se v hodnocení kamionů posunul na druhé místo. Pořadí dál vede Rus Firdaus Kabirov s kamazem, za Lopraise se propadl obhájce prvenství Vladimir Čagin. Pořadatelé výrazně zkrátili délku rychlostní zkoušky z původní maratonské vzdálenosti 611 kilometrů na 252. Na trase z Ariky do Antofagasty byla zrušena druhá část speciálního testu. "Vzhledem k množství posádek, které se teprve snažily dorazit do Ariky ve dni volna," vysvětlil Loprais.

Český pilot orámoval sobotní den volna dvěma etapovými triumfy a celkem v kariéře už má na kontě tři. Kabirova tentokrát porazil o pět minut, Čagin byl o 14 minut pomalejší. Od celkového vedení nyní Lopraise dělí 16 minut a 22 sekund, před Čaginem má dvanáctiminutový náskok.

Josef Macháček na čtyřkolce zajel čtvrtý čas a stejná pozice mu nově patří i celkově. Českému jezdci s yamahou byla o polovinu (na dvě hodiny) zmírněna penalizace ze čtvrteční etapy, kdy kvůli nefungujícímu navigačnímu systému minul dva kontrolní body. Na první místo tak nyní Macháček ztrácí "jen" zhruba dvě a půl hodiny, a to i proto, že nový lídr Tomas Maffei i dosud vedoucí Alejandro Patronelli nabrali tentokrát každý hodinovou ztrátu.



V kategorii automobilů si jubilejní desátý triumf na Dakaru připsal Katařan Násir Attíja s volkswagenem. Dál ale vede Carlos Sainz ze Španělska s vozem
stejné značky. Na motocyklech se poprvé letos prosadil Chilan Francisco Lopez Contardo, ve vedení je nadále Španěl Marc Coma, rovněž na KTM.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články