Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Král před novou sezonou GP2: Mé cíle jsou hodně vysoké

Praha - Automobilový jezdec Josef Král se v listopadu stal čtvrtým Čechem v historii, který se projel s monopostem formule 1. Na trvalé prosazení do nejprestižnější motoristické kategorie však v současnosti dvacetiletý závodník nemyslí. Jeho prioritou je i nadále seriál vozů GP2, jehož polovinu musel letos ze zdravotních důvodů vynechat. Cíle si klade vysoké, touží vyhrávat a už brzy si zazávodit třeba se svým vzorem Fernandem Alonsem.

Pilotovat formuli 1 si přál Král odmalička. "Bylo to mým snem od osmi let. Sen se teď splnil, což mi přidává na motivaci," říká mladý český jezdec, který byl z prvních testů v monopostu týmu Hispania nadšený. "Formule je více stavěná na jezdce. Auto v GP2 se nedá tak dobře přizpůsobit jezdeckému stylu a každý se s tím musí popasovat, dostat z auta maximum," srovnal.

Král má za sebou první sezonu v šampionátu GP2, který je považován za druhý nejkvalitnější formulový seriál. Rodák z Hradce Králové však podstatnou část sezony vynechal, neboť ve Valencii v červnu vážně havaroval, poranil si obratle a do kokpitu formule se vrátil až v posledním podniku seriálu v Abú Zabí. Při testech žádné problémy neměl. "S klidnou duší mohu říct, že jsem stoprocentně fit. O něco více přemýšlím, snažím se více koncentrovat. Nakonec to vypadá, že jsem rychlejší," prohlásil Král s lehkým úsměvem.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s Josefem Králem

Josef Král těsně pod vrcholem:

"Krůček (do F1) je malinký, ale v konečné fázi je strašně velký. Musí se sejít všechno na 101 % a být ve správnou dobu na správném místě."

Cílem manažera Petra Najmana není Krále dostat rychle do formule 1. V tom jsou se svým svěřencem zajedno. "Teď je pro mě důležité zajet dobrý výsledek v šampionátu v GP2," zdůraznil Král. Český závodník vystupuje sebevědomě, netají se tím, že by chtěl šampionát GP2 vyhrát. "Mé cíle jsou hodně vysoké, ale pořád musíme být nohama na zemi," řekl Král.

Král si může vybírat

V Abú Zabí také Král absolvoval oficiální testy týmů GP2, ve kterých patřil mezi nejlepší. Dokázal se vyrovnat i s tím, že v průběhu čtyř dnů závodil s vozy tří různých týmů. Výsledkem je, že o Krále je prý momentálně velký zájem.

Jasno má být do poloviny ledna. Hledání není vůbec jednoduché, v příští sezoně totiž budou mít všechny týmy nové vozy a pojede se s pneumatikami od nového výrobce. "Výběr týmu bude loterie, protože nikdo neví, jak se s tím týmy popasují. Zpracováváme podrobné analýzy průběhu vývoje minulých aut všech týmů a toho, jak dokážou týmy pracovat. Na tomto základě budeme vybírat," prozradil Král. Nejpravděpodobněji to však vypadá, že by česká naděje jezdila za jeden z týmů, u nějž v listopadu testovala, tedy za Addax, Arden nebo iSport.

Josef Král v monopostu stáje Hispania
zdroj: josefkral.cz
Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články