Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Rakousko

Vettel vyhrál kvalifikaci na Velkou cenu Koreje formule 1

Jon-kam (Korea) - Kvalifikaci na premiérovou Velkou cenu Koreje formule 1 vyhrál Němec Sebastian Vettel s minimálním náskokem před kolegou z týmu Red Bullu Australanem Markem Webberem. Vedoucí muž světového šampionátu dnes zaostal v boji o pole position v sedmnáctém závodu sezony pouze o 74 tisícin sekundy. Třetí místo obsadil Španěl Fernando Alonso s ferrari, který je v průběžném pořadí seriálu druhý se stejným bodovým ziskem jako třetí Vettel. Nedělní závod odstartuje v 8:00 SELČ.

S Alonsem se v neděli postaví do druhé řady Brit Lewis Hamilton z McLarenu. Z pěti uchazečů o mistrovský titul vyšla kvalifikace nejhůře úřadujícímu šampionovi Britovi Jensonu Buttonovi s druhým mclarenem, pátý muž celkové klasifikace MS zajel sedmý čas. Vettel s Webberem odstartují z první řady podruhé za sebou. "Po těch problémech, co jsme tu měli v tréninku a když se nám nedařilo najít správný rytmus, je to pro nás všechny velký úspěch," prohlásil německý pilot Red Bullu, jenž ovládl kvalifikaci už podeváté v sezoně. V minulé Grand Prix v Japonsku vytěžil z pole position třetí letošní vítězství a na Webbera ztrácí tři závody před koncem šampionátu 14 bodů.

Webber: Fernando bude na čáře rychlý, ale šampionát to nerozhodne

Lídr seriálu bude startovat na "špinavé" straně trati, což může být zvlášť na novém povrchu okruhu Jon-kam nevýhoda. Po kvalifikaci Webber tvrdil, že je s druhým místem spokojen, i když výraz jeho tváře svědčil o něčem jiném: "Není to konec světa, druhá pozice na startu je pořád dobrá. Kvalifikace vyšla podle plánu." 

Alonso podle svých slov na lepší výsledek v kvalifikaci neměl. "Kvalifikace obvykle nebývá naší silnou stránkou, ale zdá se, že se Red Bullu přibližujeme, což je před závodem dobré znamení," řekl bývalý dvojnásobný mistr světa, jenž ztratil na Vettela 181 tisícin sekundy.

V depu McLarenu zavládlo zklamání

Zklamání ale zavládlo v depu McLarenu. "Trať byla studená, což hrálo proti nám," uvedl šéf týmu Martin Whitmarsh s tím, že se především Buttonovi nepovedlo dostatečně zahřát pneumatiky. "Ale pro závod máme rychlé auto a budeme bojovat," dodal. 

Desátý Brazilec Rubens Barrichello si stěžoval, že ho ve druhé části kvalifikace blokoval bývalý kolega z Ferrari Němec Michael Schumacher, který nakonec skončil hned před ním. Sedminásobný šampion se mu později v boxech přišel omluvit, ale Barrichellovo rozhořčení to nerozptýlilo. "Říkal, že ho z týmu neinformovali, ale má přece zrcátka," zlobil se Brazilec, kterého Schumacher v srpnu ohrozil nebezpečným manévrem ve Velké ceně Maďarska. 

Výsledky kvalifikace na GP Koreje vozů F1:

1. Vettel (Něm./Red Bull) 1:35,585, 2. Webber (Austr./Red Bull) 1:35,659, 3. Alonso (Šp./Ferrari) 1:35,766, 4. Hamilton (Brit./McLaren) 1:36,062, 5. Rosberg (Něm./Mercedes) 1:36,535, 6. Massa (Braz./Ferrari) 1:36,571, 7. Button (Brit./McLaren) 1:36,731, 8. Kubica (Pol./Renault) 1:36,824, 9.  Schumacher (Něm./Mercedes) 1:36,950, 10. Barrichello (Braz./Williams) 1:36,998

Fernando Alonso
zdroj: ČTK/AP autor: Andy Wong/Pool
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články