Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Návrat krok za krokem – hlavně nic neuspěchat. Hrozný to bylo, posteskla si Nausch Sluková

Osm měsíců dlouhých jak věčnost. Pomalu. Ještě pomaleji. Nic neuspěchat. Plážové volejbalistky Markéta Nausch Sluková a Barbora Hermannová se příští týden vrátí na turnaje a začnou bojovat o olympijské hry v Tokiu 2020. Loňské světové jedničky vyřadilo ze hry léčení ramena Nausch Slukové, které se protáhlo.

Markéta Nausch Sluková a Barbora Hermannová
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

"Jsem netrpělivá a bylo frustrující, že to trvá, ale celý tým mi byl oporou. Rameno je v obstojné kondici a nebude nás limitovat," hlásí Nausch Sluková.

"Bylo to možná trošku komplikovanější, než jsme si ze začátku mysleli, a byla jsem nucená udělat větší pauzu. Po konzultacích se spoustou expertů tady i v zahraničí jsem se rozhodla věc řešit alternativnější variantou a nejít na operaci."

V pravém rameni měla trhlinu v rotátorové manžetě. Navíc se přidala cysta, která při pohybu tlačila na nervy a úpony. "Muselo se to odlupovat jako šlupku od cibule a zbavovat se problémů postupně," konstatovala Nausch Sluková.

Dostávala injekce, absolvovala různé terapie a každý den cvičila. "Bylo jasně dané, že se to nesmí uspěchat," řekla a připomněla, že předělávala pohybový vzorec ramene při smeči. "Což není jednoduché, když to dělám dvacet let," podotkla.

Rameno ještě není stoprocentní

Jsou situace, ve kterých musí přemýšlet, jaký úder zvolí. "Nemůžu jít do každého úderu bezhlavě. Někdy se musím dobře dostat pod balon a přemýšlet, jak to zahrát, ale za poslední dva tři měsíce byl pokrok velikánský a nemělo by to být důvodem, proč prohrávat zápasy."

Nejtěžší pro Nausch Slukovou bylo, že neinvazivní léčba vyžaduje čas. Navíc nikdy v životě takhle dlouhou pauzu kvůli zranění neměla. "Hrozný to bylo," zaúpěla. "Hlava hrozně chce, ale tělo ho nepustí a já jsem to tolik neznala. Musela jsem se naučit akceptovat, že to rychleji nejde, a to bylo nepříjemné," přiznala.

Cítila ale podporu od své parťačky Hermannové a především od manžela a trenéra Simona Nausche. Rakušan si totiž ve své kariéře prošel mnoha zraněními. "Byl zvyklý neustále se v kariéře vracet a byl mi velkou oporou, jak se k tomu stavět. Nevěděla jsem, že když je progres pomalý, že to k tomu patří," řekla Sluková.

"Maki je možná víc pesimističtější, myslí černěji, proto potřebovala podporu. Musela sama uvěřit, že je schopna zranění uzdravit," uvedla Hermannová.

Před návratem trocha nervozity

Po přípravě na Tenerife, v Kapském Městě a naposledy ve Spojených státech se příští týden vydají do Číny na první turnaj Světového okruhu. "Těším se moc, ale jsem samozřejmě trošku nervózní, protože je zvláštní vypadnout z herního rytmu. Někde ale začít musíme a už je čas. Bude super si to zase zkusit naostro," shodly se.

Na turnajích mají na co navazovat. Loni vyhrály vídeňský major a turnaj nižší kategorie v Ostravě, přivezly bronz z mistrovství Evropy a v srpnu týden vládly žebříčku FIVB. "Budeme postupně dávat dohromady sebevědomí a hru, která byla loni úspěšná. Uvidíme, kdy budeme na vrcholu formy," řekla Nausch Sluková.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články