Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Češky nezvládly roli favoritek, na úvod kvalifikace nečekaně podlehly Švédkám

České volejbalistky zahájily kvalifikaci na mistrovství Evropy prohrou, když nestačily na soupeřky ze Švédska. Seveřanky porazily domácí výběr 3:2 na sety a postaraly se o velké překvapení. Svěřenkyním trenéra Zdeňka Pommera se zkomplikovala cesta mezi nejlepší týmy Evropy, o postup budou hrát ještě s Estonkami a Finkami. 

České volejbalistky
zdroj: ČTK autor: Petr Sznapka

Češky prohrály se Švédskem v Jablonci nad Nisou po setech 25:19, 22:25, 25:15, 20:25, 7:15 a získaly jen bod. "Švédky se postupně rozehrály a my musíme být agresivnější, odvážnější. Měli jsme hůř přihráno a hráli jsme z vysoké obrany. Soupeřky hrály rychleji a to rozhodlo. Musíme to hodit za hlavu a jít dál," řekl po utkání Pommer.

Na nahrávce nastoupila od začátku Valková a zprvu pestře řídila český útok. Navíc v prvním setu při jejím servisu domácí hráčky odskočily po pětibodové sérii do vedení 15:9, což úvodní sadu rozhodlo.

I ve druhém setu české volejbalistky od začátku vedly, ale za stavu 21:17 přišel výpadek na příjmu a následně i v útoku. Ztratily sedm bodů v řadě, sice ještě odvrátily jeden setbol, ale po smeči Havelkové do autu o druhý set přišly. "Nedůsledně jsme dohráli koncovku, ubrali jsme na servisu. Postupně se Švédky staly agresivnějšími a my jsme ubrali," řekl český trenér.

Ve třetí sadě povolily domácí reprezentantky Švédkám jen patnáct bodů, ale dotáhnout zápas do vítězného konce nedokázaly. Ve čtvrtém setu úplně vypadly z rytmu a nechaly soupeřky rozehrát. "Trestuhodně nám utekl začátek," řekl Pommer.

"Ten začátek čtvrtého setu rozhodl. Zatlačily nás servisem a my přidaly nevynucenou chybu. Zbytečně jsme si to prohospodařily," uvedla Valková. Nepomohl příchod nahrávačky Šmídové ani další změny a duel rozhodl tie-break. Zápas dohrály české volejbalistky v křeči. S nadšeně hrajícími soupeřkami prohrávaly v závěrečném dějství 3:8, po esu Švédek 4:11 a už se nezvedly.

Udělaly jsme nešťastné chyby, hodnotí smolný zápas Havelková

"Nevzdaly jsme to, bojovaly jsme, ale udělaly jsme nešťastné chyby. Švédky se rozčapaly a potom nás přejely," řekla autorka čtrnácti bodů smečařka Havelková. Nejlepší hráčkou utkání byla Švédka Isabelle Haaková, která nasbírala 27 bodů. "Z italské ligy vím, že je sama schopná zápas vyhrát, a když se k ní přidají ostatní, je těžké je ubránit," řekla Havelková a k českému výkonu dodala: "Jedinou naší zbraní byl servis. Ten nám zpočátku šel, ale pak jsme ubraly, což bylo stěžejní."

Během srpna odehrají Češky čtyři zápasy kvalifikace, zbylé dva je čekají netradičně až v lednu. Na šampionát, který se příští rok uskuteční v Turecku, Polsku, Maďarsku a na Slovensku, postoupí ze skupiny E dva týmy.

Kvalifikace mistrovství Evropy volejbalistek v Jablonci nad Nisou:

Skupina E:

ČR - Švédsko 2:3 (19, -22, 15, -20, -7) Rozhodčí: Skudnik (Slovin.), Vaško (SR). Čas: 114 min. Diváci: 1300. Sestava a body ČR: Mlejnková 10, Strušková 6, Valková 2, Havelková 14, Holásková 12, Orvošová 16, libero Dostálová - libero Chevalierová, Purchartová 2, Kohoutová, Kossányiová 1, Šmídová, Kopáčová 3, Svobodová. Trenér: Pommer. Nejvíce bodů Švédska: I. Haaková 27, A. Haaková 17, Lundvallová 10.

Tallinn: Estonsko - Finsko 2:3 (15, 20, -23, -20, -7)

Hlavní zprávy

Nejčtenější články