Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Volejbalisté do 20 let sahali po senzačním zlatu. Z juniorského ME berou stříbro

K historickému zlatu chybělo uhrát jeden bod. Čeští volejbalisté totiž ve finále evropského šampionátu hráčů do 20 let v Haagu měli v tie-breaku k dispozici dva mečboly, ale nevyužili je a nakonec podlehli Rusku 2:3 na sety.

Čeští volejbalisté
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst autor: KRZYSZTOF CICHOMSKI

Tým trenéra Jana Svobody, který před rokem v maďarském Györu získal prakticky v totožném složení evropské zlato v kategorii kadetů do 19 let, vyhrál první i třetí set, jenže Rusové pokaždé poměrně snadno vyrovnali.

V tie-breaku pak český výběr vedl 14:12, ale mečboly nedokázal využít a ruský celek otočil na konečných 18:16. "Je to škoda, Rusové byli šťastnější. Jsem ale na hráče hrdý, jak bojovali," prohlásil kouč Svoboda. "Zlato bylo hodně blízko, při mečbolu si Rusové pomohli velmi dobrým servisem," dodal kapitán Ondřej Piskáček.

Tým kolem nahrávače Piskáčka a univerzála Marka Šotoly navázal na tři československá stříbra ze 70. let, kdy Evropě neochvějně vládli mladíci z tehdejšího Sovětského svazu. Dosud poslední medaili z ME získali junioři před 20 lety - v Brně dotáhli domácí mužstvo k bronzu například Martin Lébl, Michal Rak nebo Jakub Novotný. 

Šotola a blokař Josef Polák byli zařazeni do ideální sestavy turnaje. Druhým místem na ME si čeští volejbalisté zajistili účast na juniorském světovém šampionátu v příštím roce.

Mistrovství Evropy volejbalistů do 20 let v Haagu:

Finále: Rusko - ČR 3:2 (-18, 13, -21, 18, 16)
Sestava a body ČR: Piskáček 2, Svoboda 8, Polák 10, Šotola 20, Vašina 16, Horák 7, libero Pavlíček - Šulc, Humler 2, Toman, libero Gerža. Trenér: Svoboda st.

O 3. místo: Belgie - Nizozemsko 3:0 (33, 21, 20).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články