Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Hermannová s Nausch Slukovou jsou ve čtvrtfinále, Hoidarová Kolocová s Kvapilovou stříbro neobhájí

Beachvolejbalistky Barbora Hermannová s Markétou Nausch Slukovou postoupily na mistrovství Evropy do čtvrtfinále. Druhý nasazený pár porazil Finky Riikku Lehtonenovou a Niinu Ahtiainenovou hladce 2:0. Martina Bonnerová se Šárkou Nakládalovou v osmifinále prohrály se Španělkami Lilianou a Elsou 0:2 a skončily deváté. Obhájkyně stříbrných medailí Kristýna Hoidarová Kolocová a Michala Kvapilová neuspěly hned v prvním kole play-off a obsadily 17. místo.

Markéta Nausch Sluková (vlevo) a Barbora Hermannová se radují z vítězství
zdroj: ČTK autor: Sznapka Petr

Do vyřazovacích bojů postoupil i aktuálně nejlepší český mužský pár. Ondřej Perušič a David Schweiner porazili v závěrečném duelu v základní skupině italské obhájce titulu a nasazené jedničky Paola Nicolaie a Daniela Lupa 2:1 na sety a v tabulce skupiny A skončili druzí. Pro první kolo play-off se stěhují do Rotterdamu, kde se v pátek od 17:00 utkají s domácím párem Dirk Boehlé, Steven van den Velde. To jsou turnajové devětadvacítky.

Jan Dumek a Václav Berčík podlehli v 'efku' norské dvojici Mathias Berntsen, Hendrik Nicolai Mol 0:2 a na postup ze skupiny nedosáhli. V konečném pořadí obsadili 25. místo.

Hermannová a Sluková odvrátily v 1. kole v duelu se Světlanou Cholominovou a Naděždou Makroguzovovou v dramatické koncovce druhé sady devět ruských setbolů, proměnily sedmý mečbol a nad devátou nasazenou dvojicí zvítězily 21:17, 36:34. Za dva sety tak prakticky odehrály třísetový zápas.

"Musím říct, že v tom druhém setu už to bylo hodně silou vůle hrané. Jsem na nás hrozně pyšná, že jsme to udržely," řekla po zápase novinářům Sluková. Byl to nejdelší set, který s Hermannovou kdy odehrály.

Ve večerním čtvrtfinále ale předvedly suverénní výkon. Lehtonenové a Ahtiainenové dovolily uhrát dohromady jen 21 míčů v obou setech. Samy nečekaly, že by to mohlo jít až tak rychle. "Finky jsou výborný tým. Maki ale měla nějakou sedmou rychlost. Jak jich je v autě šest, tak měla sedmou, takže tam nenechala spadnout na zem skoro nic. Plus k tomu přidala údery, které tam dala. Plus jsme měly výborný servis. Finky moc nevěděly, co dělat," popisovala po zápase Hermannová.

Bonnerová a Nakládalová se po postupu ze skupiny postaraly v 1. kole o další překvapení, když vyřadily Rakušanky Katharinu Schützenhöferovou a Lenu Plesiutschnigovou. Pětadvacátý nasazený pár vyhrál rozhodující třetí set 15:11. V osmifinále už ale na turnajové sedmnáctky nestačily a Lilianě s Elsou podlehly 14:21, 13:21.

Michala Kvapilová (vlevo) a Kristýna Hoidarová Kolocová
zdroj: http://www.cev.lu/

Kolocová a Kvapilová prohrály s Ruskami Jevgenijí Ukolovovou a Jekatěrinou Birlovovou 11:21, 19:21. Loňským finalistkám se sice na posledních turnajích před ME příliš nedařilo, ale v úvodu šampionátu byly suverénní. Dva zápasy ve skupině Češky vyhrály bez ztráty setu a i ve středu proti Lehtonenové a Ahtiainenové zpočátku na kurtu dominovaly. Nakonec ale prohrály 1:2 a přímý postup do osmifinále jim unikl.

Favorizované české hráčky, turnajové šestky, pak nezvládly ani zápas play-off. První set s 26. nasazenými Ruskami prohrály Kolocová s Kvapilovou propastným rozdílem deseti bodů a ani v druhém dějství nedokázaly vedení soupeřek smazat. O šanci na úspěch se připravily vlastními chybami, především Kvapilová jich v prvním setu v útoku nasbírala požehnaně.

"Vlastně jsme ani nepustily Rusky ke hře. Nebylo to moc o tom, s kým jsme hrály. Nevyrovnaly jsme se s vlastní hrou, která nebyla dostatečně dobrá, aby stačila na jakéhokoliv soupeře v tom prvním kole," řekla Kolocová poté, co s parťačkou absolvovaly pohovor s trenérem Andreou Tomatisem. Kvapilové do řeči nebylo, oči skrývala za slunečními brýlemi.

České muže odpoledne čekají závěrečné zápasy v základních skupinách. Ondřej Perušič a David Schweiner se utkají s italskými obhájci titulu a nasazenými jedničkami Paolem Nicolaiem a Danielem Lupem.

ME v plážovém volejbalu v Nizozemsku:

Ženy - play off:

1. kolo: Hermannová, Nausch Sluková (2-ČR) - Cholominová, Makroguzovová (9-Rus.) 2:0 (17, 34), Bonnerová, Nakládalová (25-ČR) - Schützenhöferová, Plesiutschnigová (12-Rak.) 2:1 (21, -18, 11), Ukolovová, Birlovová (26-Rus.) - Hoidarová Kolocová, Kvapilová (6-ČR) 2:0 (11, 19).

2. kolo: Hermannová, Nausch Sluková - Lehtonenová, Ahtiainenová (11-Fin.) 2:0 (10, 11), Liliana, Elsa (17-Šp.) - Bonnerová, Nakládalová 2:0 (14, 13).

Muži:

Perušič, Schweiner (16-ČR) - Nicolai, Lupo (1-It.) 2:1 (-18, 14, 12), Berntsen, H. Mol (22-Nor.) - Dumek, Berčík (27-ČR) 2:0 (15, 8).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články