Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Běžkotoulky

Čeští volejbalisté mají Ligu národů na dosah, v semifinále vyzráli na Estonsko

České volejbalisty dělí jedno vítězství od postupu do prestižní Ligy národů. V semifinále kvalifikačního turnaje v Portugalsku zdolali svěřenci trenéra Michala Nekoly 3:1 Estonsko, které je v minulém týdnu porazilo v karlovarském finále Evropské ligy. V nedělním rozhodujícím zápase se utkají s domácími Portugalci.

Čeští volejbalisté v Evropské lize
zdroj: ČTK autor: Slavomír Kubeš

"Celé utkání jsme lépe podávali a dobře pak bránili. Z toho jsme si vytvářeli bodové situace a dařilo se nám je dohrávat. Dneska jsme byli lepším týmem," řekl Nekola. Čeští reprezentanti v Matosinhos prošli základní skupinou bez ztráty setu, 3:0 vyhráli nad Kubou i nad Chile. Estonci, kteří postoupili z druhého místa po porážce s domácími Portugalci, v úvodním semifinálovém dějství dlouho směřovali k vítězství, ale v koncovce přišli o čtyřbodový náskok.

První setbol si vypracoval český tým, následovaly ještě tři další, ale Estonci všechny odvrátili a nakonec zvítězili 31:29. V druhé sadě vyměnil Fingera na univerzálu Hadrava, Češi se několikrát prosadili blokem a vyrovnali, i když k tomu potřebovali další tři setboly. Poslední míč na 27:25 uhrál právě Hadrava, který se celkově v utkání blýskl 27 body.

"Musím pochválit Honzu Hadravu, protože zahrál výborně. Hráli jsme výborně od servisu, odtlačili jsme Estonce od sítě, dobře jsme ztrátovali. Fantastické vítězství," prohlásil nahrávač Jakub Janouch. V třetí sadě Estonci drželi krok už jen do poloviny, koncovka byla díky pečlivé obraně a smečím Džavoronka s Hadravou jednoznačnou českou záležitostí. V posledním setu soupeř zoufale bojoval o naději, dokázal se přiblížit až na rozdíl bodu, ale závěr patřil Čechům.

Blok střídajícího Beera znamenal mečbol, při kterém estonský smečař Täht ani nepřehodil síť. Nekola si pochvaloval kolektivní výkon. "Celý mančaft táhl za jeden provaz, což se odrazilo jak na hře, tak potom na výsledku, a odměnou je postup do finále. Teď se musíme dobře připravit na zítřejší zápas," dodal kouč. 

Kvalifikace volejbalistů o postup do Ligy národů v Matosinhos (Portugalsko) - semifinále:

ČR - Estonsko 3:1 (-29, 25, 18, 21) Rozhodčí: Stoica (Rum.), Goren (Izr.). Čas: 129 min. Sestava a body ČR: Finger, Džavoronok 10, Sobotka 12, Janouch 2, Šulista 7, Zajíček 6, libero Moník - Hadrava 27, Michálek 5, Beer 2, P. Bartoš. Trenér: Nekola. Nejvíce bodů Estonska: Täht 22, Teppan 11, Tammemaa 9.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články