Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

České volejbalistky berou v Evropské lize bronz

České volejbalistky zvítězily nad Finskem 3:1 po setech 25:17, 28:26, 25:27 a 25:21 a získaly v Evropské lize bronz. Spravily si tak chuť po čtvrteční semifinálové porážce s domácími Maďarkami. Ty ve finále jednoznačně podlehly Bulharkám 0:3.

České volejbalistky
zdroj: ČTK autor: Petr Sznapka

Svěřenkyně trenéra Zdeňka Pommera splnily v Budapešti roli favoritek, s výjimkou prvního setu ale musely o vítězství s houževnatými soupeřkami tvrdě bojovat. Ve třetím setu české volejbalistky neproměnily tři mečboly.

Na výkonu českého týmu se částečně podepsala čtvrteční semifinálová prohra s Maďarskem, která znamenala konec nadějí na účast v kvalifikaci o Ligu národů. Postup do turnaje, který se odehraje v příštím týdnu v peruánské metropoli Limě, si vybojovali oba finalisté z Budapešti. Letošním bronzem z Evropské ligy české reprezentantky navázaly na zlaté medaile z roku 2012.

Je nám líto, video expirovalo.
České volejbalistky vybojovaly v EL bronz

"Měli jsme úspěšně dohrát třetí set, v němž jsme ale byli málo agresivní. Soupeřky se v závěru začaly rozehrávat. Složili jsme však tři balony za sebou a to rozhodlo o výsledku," uvedl po zápase Pommer, který sáhl oproti předcházejícímu duelu v základní sestavě ke dvěma změnám: Andreu Kossányiovou s Veronikou Struškovou nahradily Eva Hodanová s Kateřinou Holáskovou.

Finky v prvním setu udržely vyrovnané skóre do stavu 13:13, ve druhé polovině ale přenechaly iniciativu soupeřkám. Ve druhém setu se hra vyrovnala, Seveřanky se vzchopily k odporu. V dramatické koncovce nevyužilo Finsko dva setboly, naopak český tým třetí možnost proměnil.

Zbytečná ztráta třetího setu

Poté měly české volejbalistky ve hře velké výkyvy. Získaly šestibodový náskok (15:9), který ale dovolily soupeřkám zlikvidovat. V koncovce vedly 24:21, ale ani tuto výhodu neproměnily. Sadu prohrály a pomohly Finkám vrátit se do zápasu.

Také ve čtvrtém setu, který přinesl přetahovanou o každý míč, měl český tým opět náskok 24:21. Tentokrát už ale Finkám svěřenkyně trenéra Pommera zvrat nepovolily. Hlavní oporou českého týmu byla Michaela Mlejnková s 25 body, Hodanová si připsala 19 bodů.

"Máme radost z bronzových medailí, což podtrhuje naše bilance na zápasy 7:1. Musím holky pochválit za bojovnost, která je vynesla až do Final Four. Prohra s Maďarskem mě trochu mrzí. Nyní mají hráčky volno a po dovolené se musíme dobře připravit na srpnovou kvalifikaci na mistrovství Evropy," dodal Pommer.

Final Four Evropské ligy volejbalistek v Budapešti:

Finále:

Maďarsko - Bulharsko 0:3 (-12, -25, -14).

O 3. místo:

ČR - Finsko 3:1 (17, 26, -25, 21)

Rozhodčí: Nederhoed (Niz.), Cambré (Belg.). Čas: 109 min. Diváci: 700.

Sestava a body ČR: Holásková 14, Valková 4, Hodanová 19, Purchartová 7, Toufarová 13, Mlejnková 25, libero Dostálová - Baumruková, Kopáčová, Orvošová. Trenér: Pommer.

Nejvíce bodů Finska: Karhuová 17, Vilponenová, Pihlajamäkiová a Öhmanová po 13.

Přehled vítězů EL:

2009 Srbsko, 2010 Srbsko, 2011 Srbsko, 2012 ČR, 2013 Německo, 2014 Turecko, 2015 Maďarsko, 2016 Ázerbájdžán, 2017 Ukrajina, 2018 Bulharsko.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články