Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Denver Pioneers - UMass Minutemens

Volejbalistky získaly proti Slovenkám dva sety a jedou na ME

Poprad – České volejbalistky si příští rok zahrají na mistrovství Evropy, které budou hostit Ázerbájdžán a Gruzie. V barážovém dvojutkání se Slovenkami vyhrály v sobotu v Jablonci 3:0 na sety, odvetu prohrály 2:3. Dva získané sety v Popradu jim nicméně k postupu stačily.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Slovensko - ČR

Volejbalistky měly šanci vyhrát už kvalifikační skupinu, ale nezvládly poslední zápas. Poté nečekaně rezignoval německý kouč národního týmu Alexander Waibl a v baráži vedl reprezentaci jeho asistent Zdeněk Pommer mladší.

"Nebyl to vůbec snadný zápas, ale jeli jsme si pro postup, a ten máme. A jsme za něj všichni moc rádi," řekl Pommer, jenž vedl po Waiblově odchodu tým teprve devátý den. Jabloneckou první polovinu baráže ale Češky zvládly bravurně a dnes dokázaly předčit ve výrazně lepší pohodě hrající Slovenky.

"Bylo to těžké utkání, Slovenky hrály mnohem lépe než u nás doma, ale bojovností jsme potřebný výsledek získaly a postupujeme," radovala se nahrávačka Lucie Smutná.

České hráčky vstoupily do zápasu pod Tatrami dobře a díky bodovému přídělu univerzálky Anety Havlíčkové vedly rychle 10:5. Pak ale vypadly z rytmu a nechaly obětavě hrající domácí srovnat na 19:19. V koncovce odvrátily za stavu 23:24 setbol a po úspěšném bloku Mlejnkové využily třetí možnost set ukončit.

Druhý set jim nevyšel. Příliš chybovaly na příjmu i v útoku a prohrávaly 12:16. Dokázaly snížit na 19:21, ale další čtyři míče ztratily. I ve třetím dějství Češky dlouho ztrácely, ještě 15:18, ale pak získaly sedm z osmi výměn. "Je to tam!" zakřičel si Pommer po smeči Mlejnkové, která ukončila pro Češky postupový set.

Prosadí se Češky tentokrát?

Po změnách v sestavě už se hostujícím hráčkám nepodařilo postup zpečetit vítězstvím. Slovenky, které hrály doma výrazně lépe než v Jablonci, vyrovnaný zápas otočily, pátou sadu vyhrály 15:10. Čekání na účast mezi evropskou elitou však prodloužily, naposledy na Euru startovaly v roce 2009.

Naopak české volejbalistky od rozdělení Československa chyběly na ME pouze v roce 2005, nicméně na uplynulých čtyřech šampionátech se výrazněji neprosadily.

Slovensko - ČR 3:2 (-26, 19, -23, 22, 10)

Rozhodčí: Georgijev (Bulh.), Szabó (Maď.). Čas: 124 min. Diváci: 950. První zápas: 0:3, postoupila ČR.

Sestava a body ČR: Kossányiová 7, Purchartová 2, Havlíčková 17, Mlejnková 24, Trnková 6, Smutná 2, libero Dostálová - Vincourová 1, Toufarová 8, Nachmilnerová 4, Hodanová, P. Kojdová 7. Trenér: Pommer.

Nejvíce bodů Slovenska: Hrončeková a Pencová po 18, Kuciaková 17.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články