Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kometa Cup

Ostrava připravila Liberci první porážku v sezoně

Plzeň - Liberečtí volejbalisté poprvé v sezoně prohráli a stálo je to Český pohár. Dukla, která mohla získat trofej potřetí za sebou, v plzeňském finále překvapivě podlehla Ostravě 1:3. Série výher severočeského lídra extraligy na domácí scéně se tak zastavila na 21 zápasech. Ostrava získala pohár počtvrté. V ženském finále si suverénky posledních let z Prostějova poradily s Olympem Praha 3:0 po setech 25:21, 25:21 a 25:17 a triumfovaly poosmé za sebou.

Utkání Liberec - Ostrava
zdroj: ČTK autor: Pavel Němeček

Ostravští svěřenci reprezentačního trenéra Zdeňka Šmejkala přitom zatím v extraligové tabulce marně útočí na postupová místa do play-off, ale v poháru si dokonale spravili chuť. Ve čtvrtfinále vyřadili loňské finalisty z Příbrami, v úterním semifinále pak nečekaně přešli přes Zlín a ve finále šokovali i největšího favorita.

"Je to asi sen, ještě mi to nedochází, ale byly to včera i dneska nádherné zápasy. Po té sezoně, co zatím prožíváme, to je snad zázrak," jásal se zlatou medailí na krku ostravský kapitán Tomáš Široký.

V prvním setu Ostrava výtečně bránila, Dukla se stejně jako v úterním semifinále s Karlovarskem rozjela až v druhé sadě. Tu po místy exhibičním výkonu vyhrála rozdílem třídy 25:17, jenže ve třetím dějství po chvilkové ztrátě koncentrace přišli Liberečtí o tříbodový náskok a Ostrava si naopak vedení pečlivě hlídala.

Je nám líto, video expirovalo.
Ohlasy po finále Českého poháru volejbalistů

Když pak Dukle nevyšel ani vstup do čtvrtého setu, bylo zřejmé, že finále spěje k nečekanému rozuzlení. Ostrava hrála v euforii, dokonale se trefovala do servisu a zvyšovala náskok. Při druhém mečbolu dokonal liberecký zmar Zajíček, který poslal podání do autu.

"Jo, byli jsme favoriti, ale Ostrava na nás byla dobře připravená. Výborně nás ubránili, my jsme nebyli schopní trefit se do servisu. Rozebrali nás a zaslouženě vyhráli," uznal liberecký smečař Aleš Správka.

Volejbalistky Prostějova získaly poosmé za sebou Český pohár

Svěřenkyně trenéra Miroslava Čady narazily na Olymp v pohárovém finále potřetí za sebou. Pražský klub, který je za neporaženým Prostějovem druhý i v extraligové tabulce, uhrál v obou předchozích letech vždy jeden set, letos se mu ale nepodařilo ani to.

Hanačky například v druhém setu snadno smazaly tříbodové vedení Pražanek a závěrečnou sadu pak už jednoznačně ovládly. "Tým mají sestavený velmi dobře, mají zkušenou nahrávačku, zahrály velice podařená utkání v Lize mistryň. Letos jsou skoro bezkonkurenční," ocenil vítězky trenér Olympu Stanislav Mitáč.

Smečařka Michaela Mlejnková doufala, že by Olymp mohl ve finále proti Prostějovu na třetí pokus uspět. "V druhém setu jsme vedly, ale nezvládly jsme to. Držely jsme s nimi krok, nemáme se za co stydět, ale jsou prostě lepší," uznala.

Kapitánka vítězek Solange Soaresová konstatovala, že se Prostějovu podařilo splnit první cíl sezony. "Po náročné Lize mistryň jsme rády, že máme ten první titul. Vyhrát je vždycky krásné," řekla.

Výsledky finálových zápasů Českého poháru ve volejbalu

Ostrava - Liberec 3:1 (23, -17, 23, 19)

Rozhodčí: Kovář, Hudík. Čas: 89 min. Diváci: 1300.

Ostrava: Halaj, Rehák, Riecks, Fořt, Čechmánek, Široký, libero Václavík - Dvořák, Šmídl, Záhorský. Trenér: Šmejkal.

Liberec: Janouch, Patucha, Galabov, Správka, Staněk, Leikep, libero Kopáček - Zajíček, T. Kriško, Fučík. Trenér: Nekola.

Prostějov - Olymp Praha 3:0 (21, 21, 17)

Rozhodčí: Kvarda, Fink. Čas: 82 min. Diváci: 1100.

Prostějov: Weissová, Simonová, Kossányiová, Markevičová, Kargová, Borovinšeková, libero Kovářová - Soaresová. Trenér: Čada.

Olymp: Kopecká, Jančaříková, Hodanová, Mlejnková, Trnková, Mudrová, libero Dostálová - Kurková, Nová. Trenér: Mitáč.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články