Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Plážovým volejbalistům začíná sezona, české páry naskočí v Číně

Praha - Plážovým volejbalistům začíná seriál turnajů Světového okruhu a tím pádem především boj o olympijské hry v Londýně. V Brazílii v tomto týdnu budou na úvod chybět české páry, které se mezi elitu zařadí až na turnajích v Číně. Na olympiádu se dostane šestnáct párů na základě žebříčku, který se uzavře 17. června po grandslamu v Římě. Na postupových pozicích se aktuálně drží tři české dvojice - mezi muži zkušení Přemysl Kubala s Petrem Benešem a v ženách Hana Klapalová s Lenkou Háječkovou a Kristýna Kolocová s Markétou Slukovou.

Plážový volejbal
zdroj: ČTK

Kubala s Benešem jsou v olympijském žebříčku jedenáctí s náskokem více než tisíce bodů před posledním postupovým místem. "Proto věříme, že olympiáda je hodně blízko a už nám to teoreticky může stačit, ale neznamená to, že chceme jen udržovat pozici. Hodně důležité bude, z jakého místa se na olympiádu pojede. Když budeme na chvostu, tak nás čeká těžký los, proto chceme do desítky," řekl Kubala.

Loni začali Kubala s Benešem sezonu až v Praze, letos vstoupí na okruh již v Číně. Vyrazí na oba grandslamy do Číny a poprvé budou hrát od 3. května v Šanghaji. "Ten turnaj budeme brát jako přípravný turnaj a pak budeme mít před Pekingem čas na trénink v lepších podmínkách, než by byly v Česku," řekl Kubala.

Desáté jsou v olympijském žebříčku Klapalová s Háječkovou, loni čtvrté na mistrovství světa. "Bereme, že nemáme nic jistého. Potřebujeme zahrát alespoň dvě devátá místa, aby to bylo úplně jisté," řekla Háječková. "Olympiáda pro mě případně bude něco navíc, ale když se nepovede, tak se nepovede."

V rámci přípravy vyhrály exhibiční turnaj v Izraeli, na kterém stejně jako předtím na kempu na Kypru spolupracovaly s trenérem Simonem Nauschem, koučem Kolocové se Slukovou. "Domluvili jsme se na spolupráci, tak doufám, že nám to bude všem klapat," řekla Háječková, která s Klapalovou vstoupí do sezony v Šanghaji.

První tak zasáhnou do Světového okruhu Kolocová se Slukovou. Hrát budou od 26. dubna v čínském San-ja. "Snad prodáme to, co jsme natrénovaly," shodly se Kolocová se Slukovou, v pořadí pro olympijské hry zatím třinácté. "Když se nám povedou dva turnaje, nejlépe do devíti, tak si myslím, že na olympiádu máme šanci," řekla Sluková. S Kolocovou trénovaly v Africe, byly na Kypru a hrály i turnaj v izraelské Haifě.

Mužský turnaj Světového okruhu se uskuteční i v Praze. Na Štvanici se bude o body započítávané do olympijské kvalifikace pro Londýn hrát 22. až 27. května.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články